Energetika u mreži privatnih interesa Đukanovića i njegove partije

0

Za manje od tri godine, građani Crne Gore su, preko računa za struju, platili skoro 4,7 miliona eura vlasnicima deset malih hidroelektrana, koje su trenutno u pogonu, a novac se slio u džepove privilegovanih pojedinaca bliskih bivšem premijeru Milu Đukanoviću ili njegovoj partiji.

Međutim, to je samo početak, jer je Vlada Nacionalnim planom korišćenja energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine procijenila da će naknada, koju građani plaćaju za struju proizvedenu u malim hidroelekranama, u naredne dvije godine dostići iznos od blizu 27 miliona eura godišnje.

Ova naknada uvedena je Zakonom o energetici, kako bi se podstakla proizvodnja struje iz obnovljivih izvora energije. Zakon je, zbog navodne usklađenosti sa direktivom EU, predvidio da se, osim ove naknade, vlasnicima malih elekrana garantuje i otkup sve struje koju proizvedu, kao i pravo prvenstva u tom otkupu.

Međutim, EU direktiva o promociji upotrebe energije iz obnovljivih izvora na koju se vlast poziva ne obavezuje države da to moraju i činiti ili uvoditi obavezu nabavke energije iz obnovljivih izvora, što je Vlada Crne Gore upravo uradila.

Istraživanje MANS-a pokazuje da je većina vlasnika kompanija koje već sada proizvode struju, ili tek planiraju da uđu u taj posao, u direktnoj vezi sa bivšim premijerom Đukanovićem ili njegovom partijom. Vlada Crne Gore je do sada odobrila gradnju preko 50 malih hidroelektrana.

Porodica Đukanović je u posao sa strujom ušla sa dvije koncesije, koliko je dobila kompanija njegovog sina Blaža Đukanovića. Isti broj elektrana sagradiće i Đukanovićev brat od ujaka, Milovan Maksimović, a u poslu je i Đukanovićev kum, Vuk Rajković, povezan sa kompanijom koja je dobila koncesije za još četiri elektrane. Od te četiri elektrane dvije već rade i do sada su im građani platili 400 hiljada eura.

Osim porodice, u posao sa strujom su uključeni i poslovni partneri bivšeg premijera, pa su tako koncesije za više elektrana dobile kompanije koje su povezane sa Tomislavom Čelebićem, ali i sa Olegom Obradovićem, jednim od ključnih aktera afere Telekom i bivšim predsjednikom Odbora direktora Prve banke, koja je u vlasništvu brata bivšeg premijera.

Konzorcijum u kome se nalazi Obradović, zajedno sa Rankom Ubovićem i Aleksandrom Mijajlovićem, će graditi i najveći broj elektrana, pa je pored 6, koje su trenutno u funkciji, dobio koncesije za još 13. Za rad postojećih malih hidroelektrana do sada im je isplaćeno 3,5 miliona eura.

Vlada je omogućila gradnju dvije mini elektrane i firmi „MN Power“, u vlasništvu supruge Nenada Mićunovića, sinovca kontroverznog nikšićkog biznismena Branislava Mićunovića, koji je u Italiji bio optužen za međunarodni šverc cigareta.

Sredinom ove godine u pogonu je bila i jedna hidroelektrana u vlasništvu firme „Kronor“, za koju je plaćena naknada od 435 hiljada eura. Iza te firme stoje građevinski biznismeni Žarko Burić i Željko Mišković, kao i Predrag Bajović, koji je oženjen sestrom bivšeg premijera i člana Glavnog odbora DPS-a Igora Lukšića.

U posao sa strujom je uključen i Lukšićev tast, ali i više drugih članova Glavnog odbora DPS-a. Tako je reprezentativac Crne Gore u fudbalu Stefan Savić jedno od lica DPS-a koji ima koncesiju za male hidroelektrane.

Mreža lica i kompanija koje se povezuju sa političkim vrhom u državi se širila i na lokalni nivo pa tako sadrži i članove opštinskih odbora DPS-a iz Berana, Andrijevice i Kolašina.

U ovom trenutku građani plaćaju naknadu za rad dvije hidroelektrane, koje su u vlasništvu člana Opštinskog odbora DPS-a u Andrijevici Igora Mašovića, a njemu je isplaćeno 370 hiljada eura. Igor Mašović je brat gradonačelnika Andrijevice Srđana Mašovića.

Od ukupnog broja dodijeljenih koncesija, skoro polovina je odobrena licima i kompanijama koje se direktno mogu dovesti u vezu sa Đukanovićem i DPS-om.

Ines Mrdović
Istraživački centar MANS-a

Komentari su isključeni.