IRF u izbornom periodu smanjio kamatne stope za korisnike kredita

0

Investiciono-razvojni fond (IRF) je samo mjesec dana prije održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori donio Odluku o izmjeni 11 programa finansijske podrške za 2016. godinu, na način što je dodatno stimulisao korisnike programa u vidu smanjenja kamatnih stopa i naknada za odobrene kredite, posebno u sjevernom regionu države.

Podaci o uslovima kreditiranja IRF-a u 2016. godini pokazuju da su oni znatno povoljniji u odnosu na 2015. godinu, koja je bila neizborna godina. Tako su korisnici kredite u 2016. godini mogli da dobiju na maksimalan iznos do tri miliona eura, uz rok otplate do 12 godina, grejs period od četiri godine, kamatnu stopu do 5,5 odsto na godišnjem nivou i naknadu do jedan odsto u odnosu na ukupan iznos odobrenog kredita. Godinu ranije krediti su takođe odobravani na rok od tri godine i naknadu od jedan odsto od iznosa odobrenog kredita, ali je rok otplate bio kraći, odnosno 10 godina sa grejs periodom od dvije godine, dok je kamatna stopa bila znatno nepovoljnija i iznosila je sedam odsto.

U septembru 2016. godine, odnosno mjesec uoči održavanja parlamentarnih izbora u zemlji, IRF je izmijenio raniju Odluku o kreditiranju 23 programa podrške za narednu godinu, na način što je predvidio povoljnije uslove kreditiranja za čak 11 programa.

Tako je za Programe kreditiranja infrastrukturnih projekata i projekata iz zaštite životne sredine i obnovljivih izvora energije, prvobitno predviđena kamata od 5 odsto na godišnjem nivou smanjena na 4,5 odsto, dok je za projekte koji se realizuju na sjeveru i u manje razvijenim opštinama (Cetinje, Nikšić i Ulcinj) kamatna stopa dodatno smanjena za 0,5 odsto. Pored toga, za odobrene kredite iz ovih programa u iznosu od 1,5 do 3 miliona eura, naknada je smanjena i iznosi 0,6 odsto, u odnosu na početak 2016. godine kada je iznosila 0,75 odsto.

Kompletnu studiju slučaja možete preuzeti OVDJE

Komentari su isključeni.