Ministarstvo da postupi po odluci Upravnog suda

0

MANS je danas pozvao Ministarstvo ekonomije da postupi po odluci Upravnog suda i objavi ugovor o izgradnji podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, koji su u novembru prošle godine potpisali predstavnici crnogorskog Prenosa i italijanske Terne, kao i tadašnji ministar ekonomije Branko Vujović.

Početkom ove godine MANS je podnio tužbu protiv Ministarstva ekonomije zbog odbijanja da nam dostavi ugovor, a Upravni sud je 10. maja presudio u našu korist i naložio Ministarstvu da postupi po zahtjevu u roku osam dana. Presuda je MANS-u dostavljena 25. maja.

Naglašavamo da su Vladini funkcioneri najpozvaniji da poštuju zakone ove države i stoga očekujemo od novog ministra ekonomije Vladimira Kavarića da postupi po odluci suda i najhitnije na sajtu objavi ugovor o podmorskom kablu.

Takođe podsjećamo da su nedavnom Rezolucijom Evropskog parlamenta o Crnoj Gori vlasti pozvane da učine transparentnim čitav proces energetskih projekata između Crne Gore i Italije, od kojih podmorski kabal zauzima značajno mjesto.

S obzirom da Ministarstvo održivog razvoja i turizma tokom juna organizuje javnu raspravu za Nacrt Detaljnog prostornog plana (DPP) za podmorski kabal i dalekovod od Crnogorskog primorja do Pljevalja, objavljivanje ugovora bi pokazalo javnosti šta je dogovoreno sa italijanskim partnerom.

Građani moraju znati pod kojim uslovima se namjerava realizovati ovaj posao, koliko će država imati benefita od njega, te posebno koje obaveze preuzima, jer se već najavljuje da će ulaganje države u izgradnju dalekovoda do Pljevalja iznositi blizu 100 miliona eura.

Iz Nacrta DPP-a za podmorski kabal i dalekovod takođe se može zaključiti da će projekat imati ogroman uticaj na životnu sredinu, budući da podrazumijeva izgradnju velikog konvetorskog postrojenja u Lastvi Grbaljskoj, na površini od 160.000 metara kvadratnih, dok dalekovod do Pljevalja prolazi kroz osam opština, uključujući dva nacionalna parka.

S obzirom da se u narednim fazama planira izgradnja još najmanje jednog dalekovoda, ka Srbiji ili Bosni i Hercegovini, onda građani moraju da znaju da li će to oni da finansiraju iz svojih džepova i zbog čega, odnosno šta će biti konkretna korist koju će imati od ovog posla ili će on donijeti profit jedino budućem investitoru.

MANS stoga poziva Ministarstvo ekonomije da konačno objavi ugovor kako bi poreski obveznici saznali da li se domaći resursi koriste da bi Crna Gora imala benefite, a građani dobili jeftiniju struju, ili postajemo sirovinska baza za Italiju koja će našu struju izvoziti morskim putem i prodavati jeftinije svojim građanima.

Ines Mrdović
Koordinator na Programu za urbanizam

Komentari su isključeni.