Neprijavljena zapošljavanja u izbornom periodu

0

Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisana je obaveza za državne i opštinske organe, institucije i javna preduzeća da sve odluke o zapošljavanju u predizbornom periodu, sa kompletnom dokumentacijom, dostavljaju Agenciji za sprečavanje korupcije, koja ih potom objavljuje na svom sajtu.

Međutim, ovu zakonsku obavezu nijesu ispunile najmanje 42 institucije koje su u izbornom periodu zaposlile 275 lica, ali to nijesu prijavile Agenciji za sprečavanje korupcije.

MANS je na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od početka 2016. godine kontinuirano prikupljao podatke o zaposlenjima u javnim preduzećima 17 najvećih opština[3], dok je za zapošljavanja u lokalnoj upravi obuhvatio sedam opština i to Podgoricu, Nikšić, Bijelo Polje, Pljevlja, Rožaje, Tivat i Ulcinj.

Prikupljena dokumentacija pokazuje da, nakon raspisivanja parlamentarnih izbora 11. jula 2016. godine, najmanje 42 instutucije nijesu ispoštovale obavezu iz Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, jer ugovore o zaposlenjima nijesu dostavili Agenciji za sprečavanje korupcije.

Te 42 institucije su u izbornom periodu zaposlile 275 lica i to uglavnom na ograničeni vremenski rok. Potpisano je 119 ugovora o djelu, 75 ugovora o privremenim poslovima, 67 lica je dobilo ugovore na određeno vrijeme, šest lica ugovore na neodređeno vrijeme, a sa njih osam su zaključeni ugovori o volontiranju.

Kompletnu studiju slučaja možete preuzeti OVDJE

Komentari su isključeni.