Otvoreno pismo ministrima Dušku Markoviću i Radoju Žugiću povodom brisanja matičnih brojeva iz javnih registara

0

MANSČlanovi međunarodne mreže organizacija i pojedinicama koji se zalažu za slobodan pristup podataka i transparentrnost – “FOI Advocates” uputili su otvoreno pismo crnogorskim ministrima pravde i finansija, Dušku Markoviću i Radoju Žugiću otvoreno pismo povodom činjenice da su Poreska uprava i Uprava za nekrentine uklonile matične brojeve iz svojih registara koji su dostupni na internetu.

U zajedničkom pismu koje su potpisali direktor organizacije Global Withes iz Velike Britanije, Gavin Hayman, direktor organizacije K-Monitor iz Mađarske, te Michael Karanicolas, pravni savjetnik Centra za pravo i demokratiju iz kanade i Walter Keim, nezavisni ekspert iz Norveške, izražava se zabrinutost zbog novonastale situacije sa registrima i upozorava da brisanje matričnih brojeva iz registara “podriva transparentnost i vjerodostojnost ovih baza podataka, ali i napore civilnog sektora i medija da istražuju slučajeve korupcije i organizovanog kriminala.”

Iz ovih orgnizacija su podsjetili ministre Markovića i Žugića da “zemlje članice Evropske unije, ali i druge razvijene zemlje širom svijeta, objavljuju veće količine podataka u svojim registrima, kako bi osigurale da ti registri budu transparentni i vjerodostojni.”. Potpisnici pisma su naglasiti i da “ni u jednom slučaju do sada, u tim zemljama, nije bilo problema sa kršenjem prava na privatnost njihovih građana.”

Oni su zbog toga, kako se navodi u pismu apelovali na crnogorske ministre da “osiguraju otvorenost, transparentnost i vjerodostojnost crnogorskih registara privrednih subjekata i katastra, ali i ostalih registara sa kojima možda postoje slični problemi.”

“Na ovaj način potvrdićete posvećenost Crne Gore evropskim standardima i najboljim praksama, uključujući i one koje se odnose na transparentnost i vjerodostojnost javnih registara, posebno imajući u vidu da je ključni prioritet iz procesa pristupanja Crne Gore Evopskoj Uniji borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i veća transparentnost rada institucija.”, zaključuje se u otvorenom pismu upućenom ministrima pravde i finansija, Markoviću i Žugiću.

Svoj protest protiv brisanja matičnih brojeva iz online registara Poreske upave i Uprave za nekretnine, do sada su iskazali Transparency International, Mreža istraživačkih centara regiona OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) i Access Info Europe, istovremeno tražeći hitno rješavanje ovog problema.

U nastavku integralno donosimo otvoreno pismo upućeno ministrima Markoviću i Žugiću

MANS

1. Ministarstvu pravde Crne Gore Dušku Markoviću, ministru, Vuka Karadžića3, 81000 Podgorica Crna Gora
kabinet@mpa.gov.me

2. Ministarstvu finansija Crne Gore Radoju Žugiću, ministru, Stanka Dragojevića br. 2, 81000 Podgorica, Crna Gora
mf@mif.gov.me

POZIV CRNOGORSKOJ VLADI DA OBEZBIJEDI DA CENTRALNI REGISTAR PRVREDNIH SUBJEKATA I KATASTAR BUDU TRANSPARENTNE I VJERODOSTOJNE BAZE PODATAKA

Uvaženi ministri Marković i Žugić,

Informisani smo da su crnogorske institucije smanjile obim podataka koji se objavljuju u Centralnom registru privrednih subjekata i Katastru (JMBG – prim. prev.), što podriva transparentnost i vjerodostojnost ovih baza podataka, ali i napore civilnog sektora i medija da istražuju slučajeve korupcije i organizovanog kriminala.

Smatramo da nema potrebe da Vas podsjećamo da zemlje članice Evropske unije, ali i druge razvijene zemlje širom svijeta, objavljuju veće količine podataka u svojim registrima, kako bi osigurale da ti registri budu transparentni i vjerodostojni. Ni u jednom slučaju do sada, u tim zemljama, nije bilo problema sa kršenjem prava na privatnost njihovih građana.

Iz tog razloga, apelujemo na Vas da osigurate otvorenost, transparentnost i vjerodostojnost crnogorskih registara privrednih subjekata i katastra, ali i ostalih registara sa kojima možda postoje slični problemi i da povučete prethodne odluke kojima je smanjena količina podataka (JMBG – prim.prev.) koja je javno dostupna u ovim registrima.

Na ovaj način potvrdićete posvećenost Crne Gore evropskim standardima i najboljim praksama, uključujući i one koje se odnose na transparentnost i vjerodostojnost javnih registara, posebno imajući u vidu da je ključni prioritet iz procesa pristupanja Crne Gore Evopskoj uniji borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i veća transparentnost rada institucija.

S poštovanjem,

Michael Karanicolas, pravni savjetnik, Center for Law and Democracy, Kanada