Saopštenje organizacije “Access Info Europe” povodom medijskih napada na Vanju Ćalović

0

Organizacija “Access Info Europe” je danas iskazala zabrinutost u vezi sa budućnošću slobode izražavanja i pristupa informacijama u Crnoj Gori, a povodom prljave kampanje protiv izvršne direktorice antikorupcijske NVO MANS, Vanje Ćalović.

Ovo je drugi put ove godine da crnogorska novina “Informer” sprovodi kampanju protiv Ćalović koja uključuje insinuacije seksualne prirode. Napadi su počeli nakon što je MANS otkrio slučajeve korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori. Ćalović je takođe i nezavisni evaluator Akcionog plana Vlade Crne Gore u “Programu otvorenih vlada”

“Jasno je da je ovo napad sa ciljem da se kompromituje Vanjin lični i profesionalni integritet, kao i da se zastraši civilno društvo koje kritikuje crnogorsku vladu i radi na povećanju transparentnosti”, rekla je Helen Darbišir, izvršna direktorica organizacije Access Info Europe.

Access Info Europe pozdravlja osude napada koje su došle od različitih međunarodinih organizacija i NVO, i pozova crnogorske vlasti da pod hitno istraže ove napade.

“Neuspjeh u istraživanju ovih napada bi bio loš znak za budućnost slobode govora i transparentnost Vlade u Crnoj Gori, zemlje koja pretenduje da postane članica Evropske Unije,” dodala je Darbišir.

Access Info Europe primjećuje da postoji obaveza crnogorske Vlade iz međunarodnih konvencija o ljudskim pravima i Ustava Crne Gore da zaštite slobodu izražavanja i informacija. To uključuje i zaštitu onih koji pričaju o korupciji.

Saopštenje organizacije “Access Info Europe” >>>

Za više informacija kontaktirajte:

Helen Darbišir | Access Info Europe
helen@access-info.org +34 913 656 558