Saopštenje za medije povodom oduka Agencije u slučaju Gorana Đurovića i Darka Ivanovića

0

Postupanje Agencije za sprječavanje korupcije u slučaju Gorana Đurovića i Darka Ivanovića pokazuje da ta institucija selektivno sprovodi zakon i vrši politički progon aktivista nevladinog sektora.

Umjesto da se bavi funkcionerima koji su se obogatili zahvaljujući isključivo njihovim javnim funkcijama, direktor Agencije, Sreten Radonjić, pokušava da disciplinuje nevladin sektor.

Samo na taj način se može objasniti kako prioritet u radu Agencije može biti postupanje po anonimnim prijavama protiv Đurovića i Ivanovića, a ne bogaćenje bivšeg premijera Mila Đukanovića ili Svetozara Marovića, Miomira Mugoše, Branimira Gvozdenovića, Veselina Veljovića i njima sličnih.

Svakome je jasno da Demokratska partija socijalista polako gubi kontrolu nad RTCG, zato sada pokušava da iz Savjeta javnog servisa eliminiše politički nepodobne kadrove. Očigledno je da se DPS priprema za predstojeće predsjedničke izbore i zato sada pokušava da “raščisti” Savjet RTCG kako bi javni servis ponovo pretvorio u svoju propagandnu mašineriju.

U tom procesu je brutalno zloupotrebljena Agencija, koja je postala bič u rukama vladajuće strukture za političke obračune sa civilnim društvom, upravo zahvaljujući direktoru te institucije koji je u rođačkim vezama sa premijerom Markovićem, potpredsjednikom DPS-a.

To je sramota za Agenciju, ali i za državu Crnu Goru, koja će zbog ovoga sigurno trpjeti posljedice u procesu evropskih integracija, jer ne samo što izostaju konkretni rezultati u borbi protiv korupcije, već se nastavlja sa aktivnim progonom aktivista nevladinog sektora koji ukazuju na kršenja zakona.

Vanja Ćalović Marković
član Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije

Komentari su isključeni.