Za subvencije za struju u izbornoj godini 4,5 miliona

0

Za isplatu subvencija troškova električne energije za socijalno ugrožena lica Vlada je u izbornoj godini projektovala sumu od dva miliona eura, ali je rebalansom budžeta nakon održavanja parlamentarnih izbora tu sumu duplo uvećala, pa će do kraja 2016. godine po tom osnovu biti isplaćeno ukupno 4,5 miliona eura.

Zakonom o budžetu za 2016. godinu za subvencije za troškove električne energije socijalno ugroženim licima projektovan je iznos od 2,1 miliona eura. Prema zvaničnim podacima Ministarstva ekonomije[3] gotovo cjelokupna suma, odnosno nepunih dva miliona eura isplaćeno je krajem aprila i početkom maja 2016. godine, neposredno prije ulaska opozicionih kontrolora u Vladu izbornog povjerenja.

Krajem maja 2016. godine izabrana je Vlada izbornog povjerenja sa ciljem da pripremi slobodne parlamentarne izbore, a shodno Zakonu o primjeni sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore mjesto ministra finansija pripalo je opozicionom kandidatu iz Socijaldemokratske partije.

Početkom jula 2016. godine Ministarstvo finansija, kojim je rukovodio opozicioni kandidat, pripremilo je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Crne Gore za 2016. godinu, sa ciljem da se obezbijede redovne isplate za bruto zarade, penzije i socijalna davanja, jer je utvrđeno da nedostaju potrebna sredstva. Ovaj Nacrt zakona je dostavljen na usvajanje Komisiji za ekonomsku politiku i finansijski sistem Vlade Crne Gore, koja je potom trebalo da je dostavi Vladi na usvajanje, ali to nikada nije učinjeno.

Prema podacima iz Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Crne Gore za 2016. godinu, koji je u posjedu MANS-a, nije bilo planirano uvećanje iznosa subvencija za troškove električne energije za socijalno ugrožena lica.

Kompletnu studiju slučaja možete preuzeti OVDJE

Komentari su isključeni.