Zakon se ne smije donositi „trgovinom“ iza zatvorenih vrata

0

Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata je postao predmet bezprizorne trgovine iza zatvorenih vrata, uz potpuno isključivanje stručne i laičke javnosti i zbog toga mora biti povučen iz procedure i vraćen na javnu raspravu kako bi se prije svega lokalne samouprave izjasnile o onome što je iza njihovih leđa dogovoreno u Skupštini Crne Gore.

Sve ono što se posljednih nekoliko dana dešava u vezi sa usvajanjem ovog Zakona ide u prilog sumnjama da neko u Vladi ima direktan interes da sporne odredbe zakona zažive u praksi. Takođe, ponašanje resornog ministra Pavla Radulovića pokazuje da je posebno motivisan da kompletan postupak odlučivanja o svakom objektu koji će ubuduće biti izgrađen ili legalizovan u Crnoj Gori, bude prenijet iz opština u njegove ruke.

Od samog početka izmjene ovog zakona, preko održavanja javne rasprave, pa sve do zamjene teksta koji je bio na javnoj raspravi tekstom koji je pisan u kabinetima Vlade, ministar Radulović je učinio sve kako bi obmanuo javnost u vezi sa onim što je njegova prava priroda.

Nema nikakve sumnje da je na djelu pokušaj brutalne centralizacije sistema prostornog planiranja koji će ako ovakav zakon bude usvojen postati još osjetljiviji na korupciju, a svi oni koji budu imali namjeru da na takav način devastiraju prostor će od sada imati samo jednu adresu – kabinet ministra Pavla Radulovića.

Iako možemo da pretpostavimo da je ministar Radulović uzbuđen zbog činjenice da će preko noći dobiti skoro pa neograničenu moć u odlučivanju kada je planiranje u pitanju, podsjećamo da je ipak dužan da se ponaša u skladu sa javnim interesom. Takvo ponašanje svakako ne podrazumijeva vatreno zalaganje za rješenja koja su pisana za potrebe građevinskog lobija ili kome god da je obećao prolazak ovog zakona.

U svakom dokumentu koji je Evropska Komisija do sada objavila a koji se odnosio na ocjenu napretka Crne Gore ka EU, sistem prostronog planiranja je bio označen kao posebno osjetljiv na korupciju, a sugerisana je i potreba da se značajno poveća transparentnost u toj oblasti. Potpuno suprotno preporukama EU Vlada planira da donese zakon koji ne samo da neće smanjiti korupciju, već će je direktno podsticati kroz centralizaciju odlučivanja.

Takođe, smatramo da Skupština ne smije da bude pretvorena u pijačnu tezgu na kojoj se umjesto ozbiljne rasprave trguje privatnim i partijskim interesima, a sam zakon koristi kako bi se postigli ciljevi koji nemaju mnogo veze sa prostornim planiranjem, niti sa javnim interesom.

Zbog toga mislimo da su, ne samo ministar Radulović, već i drugi „pregovarači“ u kabinetu Ivana Brajovića dužni da građanima Crne Gore objasne kakvu „trgovinu“ vode iza zatvorenih vrata i šta će biti cijena postizanja dogovora oko zakona.

Dejan Milovac
Direktor Istraživačkog centra MANS-a

Komentari su isključeni.