Zapošljavanja na osnovu uredbe o podsticanju direktnih investicija

0

U predizbornom periodu 2016. godine Vlada Crne Gore je pokrenula nekoliko projekata za dodjelu državne pomoći privatnom sektoru, koja su omogućavala nova zapošljavanja. Jedan od tih projekata pokrenut je na osnovu Uredbe o podsticanju direktnih investicija.

Vlada Crne Gore je na sjednici održanoj krajem jula 2016. godine, odnosno 16 dana nakon što su raspisani parlamentarni izbori u Crnoj Gori[1], donijela odluku kojom je za šest kompanija odobrila isplatu sredstava u iznosu od blizu dva miliona eura, a čiji je cilj podsticanje direktnih investicija i zapošljavanje.

Ova odluka je donijeta u vezi javnog poziva za učešće u postupku dodjele sredstava za podsticanje direktnih investicija koji je raspisan u martu 2016. godine, a na osnovu inovirane verzije Uredbe o podsticanju direktnih investicija, Vladinog dokumenta kojim se žele otvoriti nova radna mjesta i doprinijeti privrednom i regionalnom razvoju Crne Gore.

Po javnom pozivu su odabrani projekti ukupne vrijednosti 20,4 miliona eura koji treba da obezbijede zaposlenja 286 lica, ali će na osnovu Vladine odluke iz jula 2016. dio novca biti isplaćen u izbornoj godini.

Od šest izabranih kompanija, najmanje dvije se mogu direktno povezati sa vladajućom Demokratskom partijom socijalista. Tako je planirano da čak 630 hiljada eura u izbornoj godini bude isplaćeno kompanijama „Meso-promet“ iz Bijelog Polja i „Comp-Commerc“ iz Nikšića, koje su u vlasništvu istaknutih članova Demokratske partije socijalista Hilmije France i Ranka Jovovića.

Bjelopoljskoj kompaniji su ukupno odobrena sredstva u iznosu od 560 hiljada eura, a obavezala se da do kraja 2016. godine zaposli 70 osoba u sektoru mesne industrije. Podaci o finansiranju izborne kampanje vladajuće partije pokazuju da je Franca svoju partiju u avgustu 2016. godine pomogao donacijom od dvije hiljade eura. Nikšićkoj kompaniji je za potrebe rekonstrukcije hotela „Onogošt“ u Nikšiću odobren ukupni podsticaj u iznosu od 350 hiljada eura za zapošljavanje 50 lica, od kojih će 10 biti zaposleno 2016. godine.

Kompletnu studiju možete preuzeti OVDJE

Komentari su isključeni.