Krivična prijava protiv Branimira Gvozdenovića zbog katastrofalnih rezultata a ne zbog takozvane zavjere

0

Bivši ministar urbanizma Branimir Gvozdenović nijednom činjenicom nije demantovao navode iz krivične prijave koju je MANS juče podnio protiv njega zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja u slučaju Zavala i nelegalne gradnje barskog gradonačelnika Žarka Pavićevića.

MANS u kontinuitetu prati i kritikuje rad Ministarstva urbanizma, ali ne zbog takozvane zavjere protiv Gvozdenovića, već samo i isključivo zbog njegovih, nažalost, katastrofalnih rezultata u primjeni propisa i zakona u oblasti urbanizma.

Bivši ministar Gvozdenović je vrlo svjestan da njegovo dosadašnje izbjegavanje odgovornosti najmanje ima veze sa nedostatkom dokaza, već da je ono zavisilo, a i dalje zavisi, isključivo od političke volje tužilaštva da procesuira očita kršenja zakona.

Gvozdenović je iz ministarske fotelje otišao nakon što je “izbrojao” 100.000 nelegalno sagrađenih objekata, tako da dokaza za njegovo procesuiranje ima i napretek.

Dokazi koji se odnose na slučaj Zavala i nelegalnu gradnju barskog gradonačelnika su sasvim jasni i sadrže se i u dokumentaciji koju je MANS juče dostavio uz krivičnu prijavu. Sa te strane, potpuno razumijemo nervozu bivšeg ministra koji tokom svojeg višegodišnjeg mandata nije navikao da snosi bilo kakvu odgovornost za svoj rad.

Umjesto konstruisanja teorija zavjere, Gvozdenović bi sada javnosti, a kasnije i tužiocu, mogao da objasni kako i u kojoj proceduri je legalizovao nelegalne objekte, kao i šta je njegova inspekcija radila skoro godinu dana koliko je trajala nelegalna gradnja na Zavali. Svo to vrijeme, bivši ministar je znao da dokumentacija koja potpisuje ne odgovara stanju na terenu, te da je gradnja na Zavali počela puno ranije.

Sto se tiče nelegalne gradnje u Baru, bilo bi lijepo da nam bivši ministar objasni kako je zgrada koju je gradila kompanija Žarka Pavićevića, narasla na sedam spratova, dva više od onoga što je predviđeno planom, šta je uradio kako bi sankcionisao tu nelegalnu gradnju, te kako je kasnije dao i saglasnost na plan DUP “Toplica I” kojim je zgrada uklopljena.

Prije svega, Gvozdenović bi mogao da nam objasni, kako je za isti objekat izdao dodatnu građevinsku dozvolu kojom se legalizuju dva dodatna sprata koje je Pavićević sagradio suprotno planu. I pored tvrdnji bivšeg ministra da je u njegovom resoru sve čisto i transparentno, MANS ni nakon godinu dana ne može da dobije na uvid građevinsku dozvolu za ovaj objekat.

U vezi sa svime navedenim, iskreno savjetujemo bivšem ministru urbanizma da svoju energiju ne troši na odbranu neodbranjivog, već da hrabro prihvati realnost da zbog svojih postupaka i sumnji u kršenje zakona, jednoga dana mora odgovarati pred nadležnim državnim institucijama.

Dejan Milovac
Direktor programa za urbanizam

Komentari su isključeni.