300 kilovata nije dovoljno za dostojanstven život

0

“Iako Vlada Crne Gore tvrdi da je za domaćinstvo dovoljna mjesečna potrošnja struje od 300 kilovata, računica Programa za javne finansije MANS-a pokazuje da ta količina nije dovoljna za dostojanstven život čak ni samca, a kamoli domaćinstva.

Vlada ne kaže koja bi odricanja zahtijevala potrošnja od 300 kilovata mjesečno i nedavno je do te granice zadržala staru cijenu za subvenciju, koju potrošači plaćaju za struju iz malih hidroelektrana i vjetroelektrana, dok je preko te granice duplo veća cijena subvencije za svaki potrošeni kilovat.

Prema podacima Monstata, prosječan broj članova domaćinstva u Crnoj Gori je između tri i četiri.

Kada bi se potrošnja od 300 kilovata svela na dnevni nivo, to bi značilo da bi domaćinstvo moglo da koristi samo mali frižider, radijator bi radio dva sata, šporet i bojler po sat, veš mašina pola sata, televizor bi se gledao dva sata, dok bi se palile samo dvije sijalice i one bi radile ukupno četiri sata.

Svođenje na potrošnju od 300 kilovata mjesečno, tokom hladnih zimskih mjeseci bi značilo da članovi domaćinstva većinu dana moraju da provedu van stana ili pod ćebetom u stanu, jer bi radijator mogli da uključe samo dva sata dnevno.

Bojler bi radio sat dnevno, pa je pitanje da li je to dovoljno da se zagrije voda za potrebe tokom cijelog dana. Veš mašina bi u prosjeku radila pola sata, te bi je, u skladu sa programom rada, uključivali jednom do dva puta sedmično.

Domaćinstvo bi moralo da ima i mali frižider koji troši do 0,2 kilovata po satu, za razliku od većih, takozvanih porodičnih frižidera, koji troše duplo više struje. To bi ih natjeralo da nabavljaju hranu za po nekoliko dana, jer ne bi mogli da je zamrzavaju.

Ringla i rerna bi mogla da se pali po sat dnevno, televizija bi se gledala dva sata, a dvije štedne sijalice bi radile po dva sata.

I dok bi na jednoj strani morali konstantno da vode računa koliko vremenski uključuju uređaje, sa druge strane bi morali da zaborave na korišćenje niza drugih, poput usisivača, pegle, mašine za suđe, fena za kosu, aspiratora ili mikrotalasne.

Budući da su danas mobilni telefoni i lap-topovi uobičajena potreba, članovi domaćinstva bi morali da se snalaze i uređaje pune van stana. Takođe bi morali da zaborave na miksere, blendere, tostere, rutere, risivere, grijalice u kupatilu i ostale aparate, koji su danas sastavni dio većine domaćinstava.

To znači da se čovjek, uzimajući u obzir današnje stilove života, ne odriče samo komfora, već i svojih osnovnih potreba, te da Vlada Crne Gore bukvalno svoje građane želi da vrati u prošli vijek”.

Program za javne finansije MANS-a

Komentari su isključeni.