Abazovićev kabinet provjeravaju poslije godinu

0

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) ispituje da li je Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića prekršio Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, i u septembru prošle godine potrošio 43.000 eura više od zakonskog limita.

Agencija je postupak započela skoro godinu nakon što joj je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) dostavila prijavu o kršenju Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Prema riječima direktora Istraživačkog centra MANS-a Dejana Milovca, nema opravdanja da javnost skoro godinu čeka na administrativnu provjeru Agencije. Poručuje da se radi i neradu i nedostatku političke volje da se utvrdi da je Kabinet premijera trošio više u mjesecu tokom kojeg je bila izborna kampanja u više opština.

Zakon o finansiranju političkih partija zabranjuje državnim i lokalnim budžetskim potrošačkim jedinicama, osim Državnoj izbornoj komisiji i opštinskim izbornim komisijama, veću mjesečnu potrošnju u odnosu na prosječnu u prethodnih šest mjeseci od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, osim u slučajevima vanrednog stanja.

Zaprijećena kazna za ovaj prestup, prema Zakonu, iznosi od 5.000 do 20.000 eura.

“Pokreće se postupak protiv kabineta predsjednika Vlade Crne Gore, radi utvrđivanja povrede člana 38, stav 1. Agenciji za sprečavanje korupcije je podnesena prijava UPI 02-03-533/2022 od 19. 10. 2022. godine, kojom je zatraženo da se pokrene postupak u skladu sa ovlašćenjima propisanim Zakonom. U prijavi se navodi da je Kabinet predsjednika Vlade imao uvećanu potrošnju u odnosu na zakonsko ograničenje za 28 odsto”, navodi se u odluci Agencije, na čijem je čelu Jelena Perović, iz avgusta ove godine.

MANS u prijavi precizira da je prosječna potrošnja Abazovićevog kabineta šest mjeseci prije raspisivanja izbora iznosila 152.675 eura, dok je u septembru ukupno potrošeno 195.981 – za 43.305 eura više.

“… Što je rast od 28 odsto i nedvosmisleno ukazuje na kršenje člana 38, stav 1 Zakona o finansiraju političkih subjekata i izbornih kampanja”, navodi se u prošlogodišnjoj prijavi te NVO.

Milovac je u izjavi “Vijestima” podsjetio da je MANS inicijativu podnio “još u septembru 2022. godine, nakon što smo utvrdili da je kabinet premijera Dritana Abazovića tokom predizborne kampanje za prošlogodišnje lokalne izbore, prekoračio mjesečni limit potrošnje, propisan Zakonom”.

On poručuje da “ne postoji niti jedan razuman i opravdan razlog zbog kojeg bi javnost godinu čekala da ASK sprovede najobičniju administrativnu provjeru i donese odluku u skladu sa zakonom”.

“Kompletni podaci potrebni za ovu provjeru su u posjedu Agencije i samo nerad i nedostatak političke volje su mogli uzrokovati ovoliko kašnjenje u postupanju ove institucije. Ovo je, nažalost, nastavak pogubne prakse Agencije i njenog menadžmenta koji već godinama uporno degradiraju kredibilitet te institucije i pozicioniraju je kao jednu od prepreka u borbi protiv korupcije, posebno one na visokom nivou”, naglasio je Milovac.

Iz Kabineta premijera u tehničkom mandatu nijesu odgovorili na pitanja o postupku koji se vodi pred Agencijom, ali ni da li su i za šta potrošili 43.000 više od zakonskog limita za mjesec, tokom kojeg je izborna kampanja u više opština bila na vrhuncu.

ND Vijesti

Komentari su isključeni.