Advokatska kancelarija Latham and Watkin će savjetovati MANS u oblasti slobodnog pristupa informacijama i ljudskih prava

0

vukmarasMANS je danas u Londonu održao radni sastanak sa globalnom advokatskom kancelarijom Latham and Watkins na kojem su dogovoreni načini na koje će nam ova kancelarija pružati usluge besplatnih pravih savjeta u oblastima slobodnog pristupa informacijama i ljudskih prava u dijelu prava na slobodu izražavanja.

Na osnovu Sporazuma koji smo potpisali sa Latham and Watkins-om ova advokatska kancelarija će nam pomagati u podnošenju tužbi Evropskom sudu za ljudska prava protiv crnogorskih institucija koje krše Zakon o slobodnom pristupu informacijama. Sa druge strane Latham & Watkins će nam pripremati relevantne pravne analize postupanja Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima koji se odnose na pristup informacijama.

Štaviše, relevantne pravne savjete ćemo dobijati od ove advokatske kancelarije i u slučajevima koji se odnose na postupanje Evropskog suda za ljudska prava kod ograničavanja prava na slobodu izražavanja predstavnika NVO i medija, kroz podnošenje tužbi za klevetu i naknadu nematerijalne štete od strane državnih fnkcionera i predstavnika privatnih kompanija.

Uvjereni smo da će se kroz pravne savjete i analize koje ćemo dobiti od Latham & Watkins-a unaprijediti praksa poštovanja Zakona o slobodnom pristupu informacijama u Crnoj Gori. Takođe, vjerujemo da će se smanjiti kršenja prava na slobodu govora predstavnika NVO i medija u našoj zemlji.

Domaći sudovi će biti u prilici da dobiju relevantnu pravnu praksu Evropskog suda za ljudska prava koja onemogućava progon novinara i predstavnika civilnog sektora, protiv kojih se podnose tužbe za klevetu i traže ogromne naknade za duševne bolove i nematerijalnu štetu od strane državnih funkcionera i lica povezanih sa strukturama organizovanog kriminala.

Advokatska kancelarija Latham and Watkins koja MANS-u pruža besplatne pravne savjete uspostavljena je davne 1934. godine u Londonu, a trenutno zapošljava preko dvije hiljade advokata i ima kancelarije u velikom broju zemalja širom svijeta. Latham & Watkins se u kontinuitetu rangira među vodeće globalne advokatske kuće o čemu svjedoče brojna priznanja koja je ova kuća dobila na svim kontinentima. Latham & Watkins trenutno imaju kancelarije u sledećim gradovima: London, Abu Dabi, Barselona, Peking, Boston, Brisel, Čikago, Doha, Dubai, Frankfurt, Hamburg, Hong Kong, Hjuston, Los Anđeles, Madrid, Milano, Moskva, Minhen, Nju Džerzi, Nju Jork, Oranž Kaunti, Pariz, Rijad, Rim, San Dijego, San Francisko, Šangaj, Silikonska Dolina, Singapur, Tokio i Vašington.

Vuk Maraš
Direktor Monitoring programa

Komentari su isključeni.