Akcija prikupljanja potpisa za zakon “Euro po euro”

2

Građanski front će uskoro početi sa velikom akcijom prikupljanja potpisa građana za obaranje zakona o taksama „euro po euro“, kako bi izvršili pritisak na Ustavni sud da što hitnije donese odluku u korist javnog interesa.

Veselin Radulović iz Građanskog fronta je već danas podnio inicijativu kojom traži ocjenu ustavnosti spornog zakona. Sjutra u 17 časova, ispred Ustavnog suda brojni članovi Fronta će potpisati inicijativu i najaviti akciju javnog potpisivanja u više gradova.

Građani ne žele da plaćaju cijenu dugova ruskog vlasnika KAP-a, zbog kojeg nam je uveden najnoviji namet „euro po euro“ i očekujemo da će njihova velika podrška omogućiti da Ustavni sud urgentno stavi na dnevni red ovo pitanje.

Dosadašnja praksa pokazuje da Ustavni sud nije pokazivao ažurnost u postupanju po inicijativama koje naročito pogađaju ekonomske interese građana, već mnoge drži zaključane u fiokama mjesecima, ili čak godinama.

Da ova visoka sudska instanca više vodi računa o interesima onih koji su u službi Prve familije, a ne građana, pokazuje i nedavni zahtjev MANS-a kojim smo tražili ukidanje metodologije Regulatorne agencije za energetiku (RAE) na osnovu koje je električna energija poskupjela.

Ova inicijativa je podnijeta početkom aprila jer je RAE „samoinicijativno“ predvidjela novu stavku na računima za struju, kojom treba dodatno da plaćamo investicije „strateških“ parnera A2A i Terne, a što je suprotno Zakonu o energetici i ustavnom određenju da država štiti potrošača.

I pored činjenice da RAE do sredine narednog mjeseca treba da donese odluku o novom povećanju cijene struje, koje će biti zasnovano upravo na metodologijama čiju smo zakonitost osporili, Ustavni sud se do danas nije određivao po tom pitanju.

U fiokama ovog suda se takođe nalazi i niz drugih inicijativa MANS-a koje još čekaju da se postupi po njima, i ne samo MANS-a, već mnogih građana koji štite javni interes.

Mi nemamo vremena da čekamo mjesece i mjesece da Ustavni sud donese odluku, jer će računi sa novim ugradnjama uskoro doći na naplatu. Takođe, prethodno iskustvo nam pokazuje da novac koji je suprotno Ustavu uzet od građana, kao što je to bio slučaj sa komercijalnim gubicima za struju, odnosno krađom koju smo godinama plaćali, nikada nije vraćen.

Očekujemo da će velika podrška građana, koji ne pristaju da tajkunima plaćaju dugove i neće da daju euro po euro za razne ugradnje izvršiti pritisak na Ustavni sud da donese odluku u javnom interesu.

MANS

2 Comments