Analiza CG Zakona o sprjecavanju korupcije

0

Ovu analizu Zakona o sprječavanju korupcije naručila je NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), u okviru projekta „Borba protiv sukoba interesa i nerazjašnjenog bogatstva javnih funkcionera“, podržanog od strane Ambasade Kraljevine Holandije za Srbiju i Crnu Goru.

Zakon o sprječavanju korupcije (ZSK)  je samo jedan segment crnogorskog antikorupcijskog sistema. Njime je osnovana Agencija za sprječavanje korupcije. On propisuje zajedničke obaveze i ograničenja u vezi sa sukobom interesa (nekompatibilne funkcije, pokloni, prijave imovine) za skup funkcionera višeg nivoa koji rade ili djeluju u javnom sektoru. Takođe se bavi sistemima upravljanja rizikom od korupcije u javnim institucijama („Planovi integriteta“) i elementima zaštite zviždača za „prijetnje javnom interesu“ u vezi sa korupcijom.

Zakon ne nastoji da reguliše sve tematske oblasti politike borbe protiv korupcije; na primjer, pravila o lobiranju ili finansiranju političkih partija i kampanja, itd., mogu se naći u drugim zakonima. Problematičnije je, međutim, to što se samo djelimično bavi odabranim oblastima politike koje pokušava da reguliše, prije svega, režimom sukoba interesa, koji je u fokusu ove analize.

U ovom izveštaju se ipak donekle razmatraju sve odredbe ZSK. Cilj mu je da konsoliduje postojeće analize i ponuditi dodatne uvide i preporuke za dalji rad. Organizovan je tako da u velikoj mjeri prati redoslijed pitanja kako su izložena u zakonu, ali takođe nastoji da se bavi vidljivim tematskim cjelinama – različitim antikorupcijskim režimima i institucijama kojima se zakon bavi.

Kompletan izvještaj možete pogledati ovdje.

Komentari su isključeni.