ASK da ispita izvještaje o imovini Đukanovića i Gvozdenovića

1

Milo Đukanović i Branimir Gvozdenović – FOTO: Zoran Đurić, Arhiva ND Vijesti

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je danas Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) zahtjev za pokretanje postupka u kojem će utvrditi da li su javni funkcioneri Milo Đukanović i Branimir Gvozdenović prekršili Zakon o sprječavanju korpucije jer postoji sumnja da u izvještaju o prihodima i imovini iz 2011. godine nijesu prijavili prihod po osnovu poklona od predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića vrijednom više desetina hiljada eura.

U obrazloženju zahtjeva navodi se da predsjednik države Đukanović i potpredsjednik Skupštine Gvozdenović u godišnjim izvještajima o prihodima i imovini po prestanku funkcije predsjednika Vlade i ministra uređenja prostora i zaštite životne sredine iz 2011. godine, nijesu naveli potpune podatke u skladu sa članom 19 Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

„Postoji sumnja da Đukanović i Gvozdenović u svom izvještaju iz 2011. godine, u dijelu prihoda nijesu naveli prihod ostvaren po osnovu poklona od Duška Kneževića u iznosu od više desetina hiljada eura za troškove puta i
boravka u hotelu One&only Royal Mirage u Dubaiju u periodu od 25.03. – 30.03.2010. godine“, piše u zahtjevu.

U tekstu „Milov, Lidijin i Branov provod u Dubaiju platio 29.500 eura”, kojeg je danas objavio Dan, navedeno je da je Knežević u martu 2010. godine plaćao račune za put i boravak Gvozdenovića, Đukanovića i njegove supruge Lidije u Dubaiju u hotelu One&only Royal Mirage. U tekstu se navodi da su troškovi puta i boravka iznosili 29.500 eura i da je Knežević rekao da ukupni troškovi koje je on platio za njih prelaze 50.000 eura. Uz tekst su objavljeni i dokazi: avionske karte i facture dostavljene Kneževiću za plaćanje.

Takođe, postoji sumnja da se radi o poklonima koje Đukanović I Gvozdenović, u smislu člana 14 stav 1 Zakona o sprječavanju sukoba interesa, kao javni funkcioneri nijesu smjeli da prime i kojeg su bili dužni da odbiju.

Odredbom člana 23 stav 2 Zakona o sprječavanju korupcije propisano je da je javni funkcioner dužan da u izvještaju navede tačne i potpune podatke, što Đukanović i Gvozdenović nijesu uradili.

MANS zahtijeva da ASK od Đukanovića i Gvozdenovića da u roku od 15 dana dostave pisano izjašnjenje na navode iz ovog zahtjeva, a zatim da ovlašćeni službenik ASK-a sprovede usmenu raspravu na koju će pozvati ovlašćenog predstavnika MANS-a.

Traži se i da direktor Agencije nakon toga u zakonskom roku donese odluku da su predsjednik države i potpredsjednik Skupštine prekršili Zakon o sprječavanju sukoba interesa koje se odnose na izvještaje o prihodima i imovini javnog funkcionera.

MANS je 23. januara podnio i zahtjev za pokretanje postupka u kojem će ASK utvrditi da li je Đukanović prekršio zakon jer postoji sumnja da nije prijavio prihod od Atlas banke u iznosu od najmanje 16.741,24 eura. ASK je zahtjev odbio, zbog čega je MANS 1. februara podnio krivičnu prijavu protiv direktora Agencije Sretena Radonjića zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj

MANS

1 Comment