ASK mora kazniti Đukanovića zbog neprijavljivanja stečene imovine

0

NVO MANS danas je Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) predala još jednu inicijativu za pokretanje postupka protiv Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore, ovog puta zbog neprijavljivanja uvećanja imovine u mjestu Kočani, na teritoriji Nikšića.

Kako su „Vijesti“ objavile prošle sedmice, dvije od tri Đukanovićeve kuće u Kočanima nisu prijavljene ASK-u, a ne postoje ni u evidenciji nikšićkog katastra i Sekretarijata za urbanizam, iako se na snimcima iz vazduha jasno vide. Dva od tri objekta nalaze se na zemljištu lidera DPS-a, a treći, ujedno i najveći, je na parceli koja se zvanično i dalje vodi na oca predsjednika države, koji je preminuo 2010. godine.

Uprkos jasnom postojanju uređenih objekata, Đukanović je katastru i agenciji prijavio da u Nikšiću posjeduje tri parcele ukupne površine od skoro hiljadu i po kvadrata, a da na najvećoj od njih od 800 m2, posjeduje „dvije prizemne zgrade, ruševine raznog objekta“, površine od 30 i 40 kvadrata, koje je stekao kupovinom.

Ipak, na licu mjesta jasno se vidi da se ne radi o ruševinama već o potpuno uređenim i funkcionalnim objektima, koji su znatno veći nego što je to prijavljeno. Osim toga, na istoj parceli sagrađena je i manja kuća od kamena, koja takođe nije prijavljena nadležnim državnim organima.

Kako pokazuju snimci sa Google Earth servisa, na ovim parcelama do 2016. godine nije bilo ničeg osim „ruševina raznog objekta“, koje su do tada bile okružene zelenilom, što implicira da je Đukanović izvodio radove na proširivanju i uvećanju svoje imovine u posljednje tri godine.

Prema Zakonu o sprječavanju korupcije, prethodno premijer a sada predsjednik Crne Gore je kao javni funkcioner bio dužan da navede potpune i tačne podatke o imovini u naselju Kočani, kao i da prijavi uvećanje, i to najkasnije 30 dana od nastanka promjene. S obzirom da to očigledno nije uradio, očekujemo od Agencije za sprječavanje korupcije Crne Gore da ispoštuje zakon za čije je sprovođenje nadležna, i da pokrene postupak.

Podsjećamo, MANS je od ASK-a početkom marta tražio i da ta institucija pokrene postupak protiv Đukanovića jer nije prijavio uvećanje imovine u vidu 17 hiljada eura kojim je platio dug sa kartice Atlas banke, a koje mu je navodno obezbijedio sin Blažo Đukanović. Prethodno, ASK je odbila da se bavi time što Đukanović nije prijavio poklon od Atlas banke u vidu pokrivenog duga na kartici od skoro 17 hiljada eura, koji je plaćen iz aktive banke, tumačeći da to nije poklon. Zbog takvog postupanja agencije MANS je protiv njenog direktora, Sretena Radonjića, početkom februara podnijela krivičnu prijavu zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja.

 MANS

Komentari su isključeni.