Bećirović nije prijavio posao sa Medenicom

0

Iako je 2015. godine predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica, sa kompanijom „Lolkan Investments Montenegro“ zaključila ugovor o prodaji zemljišta vrijedan oko 140 hiljada eura, u poslovnim knjigama te kompanije nema ni traga o toj transakciji, pokazuju najnoviji podaci Istraživačkog centra MANS-a.

Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore

Vesna Medenica je ključne detalje o prodaji preko 27 hiljada m2 zemljišta u kolašinskom selu Ravni sakrivala od javnosti sve dok Istraživački centar MANS-a nije otkrio da se iza kompanije „Lolkan“ krije šema povezanih kompanija kontraverznog biznismena, i po priznanju Medenice njenog bliskog prijatelja, Zorana Bećirovića. Medenica je tom prilikom isplaćena iz pozajmice koje je „Lolkan“ dobio od Bećirovićeve kiparske kompanije „Caldero Trading Limited.“

Međutim finansijski izvještaji kompanije „Lolkan“ za 2015. godinu ne bilježe bilo kakvo povećanje u nekretninama u odnosu na postojeće nekretnine, što je trebalo da se desi da je ova kompanija u poslovnim knjigama uknjižila kupovinu zemljišta od Medenice. Slično je i sa finansijskim izvještajima ove kompanije za 2016, 2017. i 2018. godinu.

Podaci iz poslovnih knjiga pokazuju da ova kompanija posjeduje samo nekretnine koje je DOO „Katun“ (druga Bećirovićeva kompanija) unijela kao osnivački ulog u „Lolkan“, a da zemljište kupljeno od Medenice uopšte nije uvedeno u zvanične finansije kompanije.

Osim toga, Bećirović trgovinu sa Vesnom Medenicom nije prijavio ni kolašinskom Sekretarijatu za finansije, imovinu i ekonomski razvoj kako bi mu se obračunao porez na nepokretnost. Podaci koje je Istraživački centar MANS-a dobio do kolašinskog Sekretarijata pokazuju da „Lolkan“ nikada nije zvanično prijavio zemljište koje je kupio od Medenice.

Iz ovog Sekretarijata su MANS-u dostavili dokumenta koja potvrđuju da ta institucija nije mogla obračunati godišnji porez na parcele koje su kupljene Medenice jer ih „Lolkan“ nije ni naveo kao svoje vlasništvo u svoj godišnjoj poreskoj prijavi. Istovjetni odgovor smo dobili i za posljedni obračun koji se odnosio na 2018. godinu.

Kompanija „Lolkan“ se uknjižila na zemljištu Vesne Medenice sredinom 2015. godine, što je konstatovano rješenjem kolašinskog Uprave za nekretnine. Taj pravni posao je obavezivao „Lolkan“ da kolašinski Sekretarijat za finansije obavjesti o ovoj transakciji kroz podnošenje ispravne prijave za porez, što očigledno nije učinjeno.

Ovakvo postupanje Bećiroviča otvara dodatne sumnje u kompletan posao sa predsjednicom Vrhovnog suda koja je više od četiri godine krila da je preko šeme kompanija i kiparskih pozajmica poslovala sa, kako sama kaže, kućnim prijateljem.

Nakon više od mjesec dana od kada je MANS otkrio kako je predsjednica Vrhovnog suda prodala svoju imovinu, Vesna Medenica i dalje odbija da otkrije pozadinu njenog poslovnog odnosa sa Bećirovićem i zašto je bilo potrebno da se, naizgled, jednostavna svakodnevna poslovna transakcija­ između prijatelja obavi kroz mrežu pobezanih kompanija.

Dejan Milovac
Istraživački centar MANS-a

Zemljište prodala zbog djece

Reagujući na istraživanje MANS-a, Vesna Medenica je rekla da je 2015. godine zemljište Bećiroviću prodala ispod svake cijene kako bi „osigurala budućnost svoje djece“. Nedavno istraživanje MANS-a je pokazalo da je sin Vesne Medenice još 2013. godine ostvario prihod od preko 200 hiljada eura prodajom porodičnog nasljeđa koju Medenica takođe nije prijavila nadležnim organima. Od te transakcije Miloš Medenica je kupio dva stana u ekluzivnom naselju ispod Gorice.

Miloš Medenica

Materijalnu sigurnost kćerke predsjednice Vrhovog suda su pak, platili direktno građani Crne Gore jer je Vesna Medenica stan koji je od države dobila po povoljnim uslovima poklonila upravo njoj. Nakon toga, Medenica je postala korisnik još jednog stambenog kredita od 40.000 eura kojim je adaptirala kuću koju je naslijedila.

Zemljište kupljeno kroz pozajmicu „Caldera“

Reagujući na istraživanje MANS-a, pravni zastupnik Zorana Bećirovića. advokat Zoran Čolović je potvrdio da je Medenica isplaćenja, ne iz sredstava kompanije „Lolkan“ već iz pozajmice krajnjeg vlasnika, kiparskog „Caldera“. U svom reagovanju, Čolović tvrdi da se iz finansijskih izvještaja vidi da je „Lolkan“ isplatio Medenicu preko svog žiro računa.

Ipak, u finansijskim izvještajima „Lolkana“, ne samo za 2015. godinu kada je kupljeno zemljište, već i za kompletan period do danas, nema ni traga o toj transakciji, niti je ta firma povećala vrijednost nekretnina koje posjeduje.

Komentari su isključeni.