Brisel više neće tolerisati nedostatak borbe protiv korupcije

0

Najnoviji izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore u evropskim integracijama pokazuje da Brisel više neće tolerisati nedostatak konkretnih rezultata u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala na visokom nivou i nezakonito bogaćenje moćnih pojedinaca.

Ukoliko Vlada Crne Gore ne pokaže da je zaista spremna da sprovede korijenite reforme i nastavi da ih podređuje privatnim interesima korumpiranih funkcionera i šefova organizovanih kriminalnih grupa, biće blokirani pregovori sa EU, što bi izazvalo nemjerljive štete po državu i građane.

Ocjene date u ovogodišnjem izvještaju pokazuju da Vlada neće uspjeti da kozmetičkim promjenama i statističkim podacima “zamaže oči” Evropskoj komisiji, već mora dati konkretne rezultate i to na visokom nivou. Istovremeno, taj izvještaj potvrđuje da su dosadašnje izjave čelnika Vlade o ogromnom napretku bile samo puke manipulacije, a da zarobljene institucije samo održavaju kontinuitet nedostatka reformi i konkretnih rezultata.

MANS je u kontinuitetu upozoravao izvršnu vlast upravo na ključne probleme koje je potencirala Evropska komisija u svom izvještaju, a njeni čelnici su nam odgovarali pritiscima, prijetnjama, podmetanjima i najgorim oblicima revanšizma. Danas se oni moraju suočiti sa posljedicama.

Naime, u Izvještaju Komisije su potencirani problemi koje Crna Gora ima sa izbornom korupcijom, zahtijevana je aktivnija uloga tužilaštva u otkrivanju i procesuiraju aktera političke korupcije, i izraženo nezadovoljstvo načinom na koji je država odgovorila na aferu “Snimak” i brojne izborne zloupotrebe koje je otkrio MANS, uključujući zloupotrebu državnih fondova u političke svrhe, kupovinu glasova i nepravilnosti u biračkom spisku.

U izvještaju se kritikuje i činjenica da su ključne odredbe Zakona o finansiranju političkih partija suspendovane na inicijativu poslanika DPS-a, uprkos činjenici da su bile uvedene na preporuku OEBS-a i GRECO-a, na šta je i MANS u kontinuitetu upozoravao.

Posebno ističemo preporuku Komisije vezanu za kriminalizaciju nezakonitog bogaćenja, što je MANS više puta predlagao, a Nacionalna komisija na čelu sa Duškom Markovićem odbila sa obrazloženjem da za tim ne postoji nikakva potreba. Konačno, Komisija prepoznaje da najveći doprinos otkrivanju korupcije, posebno na visokom nivou, imaju građani i NVO, a ne policija čiji je to posao.

Za tako oštre ocjene Evropske komisije najveću odgovornost snosi izvršna vlast na čelu sa premijerom, pa bi u svakoj državi čiji funkcioneri imaju moralnu i profesionalnu obavezu da snose elementarnu odgovornost za svoje rezultate, predsjednik vlade sa ministrima pravde i unutrašnjih poslova danas podnijeli ostavke. Međutim, kristalno je jasno da do toga neće doći, jer njihov prioritet nije da sprovedu reforme i ispune uslove iz procesa evropskih integracija, već da ih zaustave kako bi zaštitili privatne interese vladajuće elite i sa njima povezanog kriminalnog miljea i tajkunskog biznisa.

Vanja Ćalović
Izvršni direktor

Komentari su isključeni.