Budvanizacija novog ministra urbanizma

0

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru pokrenulo je izviđaj u slučaju nelegalne gradnje ministra urbanizma I prostornog planiranja , Ratka Mitrovića po prijavi koju smo  podnijeli krajem maja .

Novi podaci koje objavljuje MANS pokazuju da se nelegalna zgrada porodice ministra Mitrovića ne može legalizovati bez izmjene planske dokumentacije za koju je zadužen upravo Mitrović.

Ministar Ratko Mitrović

Naselje Komoševina nalazi se na brdu iznad popularne plaže Mogren i sa njega se pruža direktan pogled na ostrvo Sveti Nikola, budvanski stari grad i poluostrvo Zavala.

U trci za što prestižnijom lokacijom na budvanskoj rivijeri odavno je i aktuelni ministar urbanizma I prostornog palniranja , Ratko Mitrović koji je baš u tom budvanskom naselju odlučio da bez građevinske dozvole i mimo planske dokumentacije napravi stambenu zgradu.

Kada je Komoševina urbanizovana, ministar Mitrović je krajem 2015. godine od budvanske opštine dobio uslove za izgradnju stambenog objekta, maksimalne površine od oko 322 kvadratna metra.

Urbanističko-tehnički uskovi

Ipak, podaci sa terena i zvanična dokumentacija budvanskog sekretarijata za urbanizima pokazuju da su apetiti ministra Mitrovića i njegove porodice bili mnogo veći od onoga što je dozvoljavala zvanična planska dokumentacija.

U novoj dokumentaciji za legalizaciju koju je Opštini Budva dostavio ministrov sin, Matija Mitrović, revizor projekta navodi da zgrada nije sagrađena u skladu sa uslovima iz prostornog plana za taj dio Budve.

Izjava revidenta

U novoj dokumentaciji za legalizaciju koju je Opštini Budva dostavio ministrov sin, Matija Mitrović, revizor projekta navodi da zgrada nije sagrađena u skladu sa uslovima iz prostornog plana za taj dio Budve.

Zanimljivo je da je terenski izvještaj sačinjen samo dvije sedmice nakon gostovanja ministra Mitrovića u emisiji “Načisto”, gdje je uvjeravao javnost da se radi o objektu od oko 300 m2

Objekat Mitrovića ima tri nadzemne etaže i čine ga devet apartmana od kojih najveći ima oko 200 metara kvadratnih.

U odgovoru na pitanje Istraživačkog centra MANS-a iz budvanskog sekretarijata za urbanizam su potvrdili da su Mitrovići prekoračili uslove iz plana u koji treba da se uklopi njihov objekat.

Odgovor budvanskog Sekretarijata za urbanizam

U sekretarijatu navode i to da će, ukoliko se za to steknu uslovi, u konkretnom slučaju donijeti rješenje o prekidu postupka legalizacije do stupanja na snagu Plana generalne regulacije Crne Gore.

Postoji opasnost da će ovakav redosljed stvari ministra Mitrovića dovesti u poziciju konflikta interesa kakav smo imali priliku da vidimo kada je urbanizmom gazdovao kadar Demokratske partije socijalista, a javni interes nerijetko bio podređen privatnom. Objekat ministra Mitrovića nije ni jedini, ni najveći nelegalni objekat u Budvi, ali smatramo da može biti odlična prilika da nova vlast na konkrenom primjeru pokaže da je sada zakon jednak za sve i da u sektoru urbanizma nema nedodirljivih.

Kada je u pitanje legalizacija tog objekta, ministar je u očiglednom konfliktu interesa jer je upravo njegovo ministarstvo zaduženo za donošenje plana za legalizaciju. Imajući u vidu kontinuirane napore ministra Mitrovića da od javnosti sakrije činjenice, nismo ohrabreni da će njegov kapacitet za sprovođenje zakona prevazići onaj koji je imao njegov prethodnik, Branimir Gvozdenović.

U međuvremenu, Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Kotoru je po prijavi MANSa protiv Mitrovića formiralo predmet i počelo izviđaj.Javnost ocekuje odgovor na pitanje: hoce li Ratko Mitrović biti još jedan u nizu crnogorskih ministara koji je iznad zakona,ili ce pravo I pravda konacno biti zadovoljeni, bez obzira na to sto se radi o ministru.

Odgovor ODT Kotor

Dejan Milovac
Istraživački centar MANS

Komentari su isključeni.