Ćalović Marković: MANS je za dijalog, ali neće pristati da samo figurira u bilo kom procesu

0

Izvršna direkorica MANS-a, Vanja Ćalović Marković je danas odgovorila na poziv premijera Duška Markovića na dijalog koji je uputio prije nekoliko dana.

Poštovani gospodine Markoviću,

MANS je uvijek spreman na dijalog o unapređenju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala u cilju uspostavljanja vladavine prava.

Hvala Vam na pozivu, međutim, šaljete ga tek u poslednjim mjesecima rada Vaše Vlade, koja je u međuvremenu napravila velike korake unazad upravo u oblastima o kojima želite da razgovaramo.

Preko tri godine Vaša Vlada je od javnosti krila važne informacije kako bi onemogućila javnu kontrolu svog rada, a posebno otkrivanje organizovanog kriminala i korupcije na najvišem nivou. Proglasili ste poslovnim tajnama sve podatke o trošenju stotina miliona eura za izgradnju autoputa, ali i informacije o kontroli koju bi trebalo da sprovode državni organi, kao i ogromnim subvencijama koje država daje privatnim firmama. Tako ste onemogućili otkrivanje korupcije takvih razmjera da ne može zaobići sam vrh vlasti, koja je dovela ne samo do odliva ogromnog novca u privatne džepove već i do nepovratnog uništavanja rijeke Tare.

Unaprijed ste proglasili tajnama sve podatke o privatizacijama 13 najvećih kompanija, krijete koliko novca dajete firmama povezanim sa vlašću, a tajnama proglašavate i kako koristite državnu imovinu. Istovremeno ste nastavili da milione eura prelivate u džepove privilegovanih pojedinaca koji su vlasnici malih hidroelektrana, na uštrb kvaliteta života građana u tim područjima i njihove životne sredine. Uoči predsjedničkih izbora proglasili ste državnom tajnom kako ste potrošili milione eura za socijalnu pomoć i brojna druga davanja pojedincima, odnosno glasačima.

Vaša Vlada je predlagala zakone koji podstiču korupciju, umjesto da je sprječavaju, pa smo se tri godine borili da zaustavimo nazadovanje reformi, umjesto da ih unaprijeđujemo. Vaša Vlada je, na predlog poslanika vladajuće partije, prihvatila izmjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama kojima je omogućeno da maltene svi podaci budu proglašeni poslovnim tajnama. Nedavno je ta Vlada predložila nove izmjene tog Zakona kojima još više ograničava prava građana na pristup informacijama, kako bi još bolje sakrila korupciju. Takođe, predlog novog Zakona o medijima dodatno obeshrabruje one koji bi htjeli da prijave korupciju u samom vrhu vlasti, jer istraživačke novinare primorava da otkriju svoje izvore.

Ranije ste predložili, a Skupština je usvojila Zakon o planiranju i uređenju prostora kojim je centralizovano odlučivanje uz ogromna diskreciona ovlašćenja koja su, na kraju, dovela do ostavke resornog ministra upravo zbog korupcije. Predložili ste i Zakon o javnim nabavkama kojim ste omogućili da ogroman dio novca građana bude potrošen kroz tajne nabavke što direktno podstiče korupciju na svim nivoima.

Ignorisali ste naše predloge da se unaprijedi zakonodavstvo, kriminalizuje nezakonito bogaćenje, korupcija u privatizaciji, javnim nabavkama i stečaju, kako nedostaci zakonskog okvira ne bi bili razlog što korupcija prolazi nekažnjeno. Niste prihvatili ni naše preporuke vezane za upravljanje privremeno i trajno oduzetom imovinom, kako država ne bi plaćala milionske odšete kriminalcima koji izbjegnu pravdu zbog propusta pravosuđa.

Sada nas pozivate na dijalog o reformamama koje se ne mogu sprovesti do kraja Vašeg mandata, a tri godine ste ga izbjegavali ili fingirali. Ukinuli ste Nacionalnu komisiju za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, gdje su predstavnici nadležnih institucija na najvišem nivou raspravljali sa civilnim sektorom. To ste zamijenili radnim grupama za poglavlja 23 i 24 u kojima nema donosioca odluka, koje održavaju sjednice bez prisustva javnosti, i gdje predstavnici nevladinih organizacija imaju samo formalnu ulogu, ali ne i pristup ključnim informacijama. Iako ste se sami obavezali da ćete omogućiti učešće nevladinog sektora u Savjetu za privatizaciju, nikada to niste učinili. Ignorisali ste naše pozive na dijalog o izgradnji autoputa, malim hidroelektranama i brojnim drugim temama od značaja za borbu protiv korupcije.

Čak i kada ste nam prividno omogućili da učestvujemo u odlučivanju, ispostavilo se da je Vlada pokušavala da nas zloupotrijebi kako bi dobila legitimitet za odluke donešene iza zatvorenih vrata. Naši predstavnici u radnim grupama su bili uskraćeni za osnovne informacije, odluke su donošene van tih tijela, ali su predstavnici Vlade javno tvrdili da je nevladin sektor učestvovao u pripremi zakonskih rješenja.

Međutim, smatramo da je naša građanska dužnost da uporno pokušavamo da doprinesemo sprovođenju reformi, čak i kada za to postoje minimalni uslovi i minimalna politička volja, ali nećemo prihvatiti da samo figuriramo u bilo kom procesu. Zbog toga ćemo se odazvati Vašem pozivu na dijalog, ali očekujemo da pokažete konkretnu spremnost kako za unapređenje zakonske regulative, tako i prakse Vaše Vlade i stvaranja uslova za javnu kontrolu njenog rada i trošenja novca poreskih obveznika, posebno u predizbornom periodu.

Vanja Ćalović Marković, izvršni direktor

Komentari su isključeni.