CBCG ne zna ko stoji iza “turskih” off shore kompanija

0

Centralna banka Crne Gore ipak nema informaciju o tome ko stoji iza kompanija sa Britanskih djevičanskih ostrva koje su osnovale kompaniju Mia Investments, potvrđeno je Istraživačkom centru MANS-a iz te institucije.

Predsjednik Opštine Budva je prethodno sa tom kompanijom potpisao takozvani protokol o donaciji vrtića, koja je odredbama protokola uslovljena dobijanjem svih saglasnosti sa izgradnju dva solitera na samoj obali mora.

Nakon što je MANS problematizovao to što je Carević protokol potpisao sa kompanijom koja nema do kraja transparentnu vlasničku strukturu, iz kompanije Mia Investment je stiglo objašnjenje da je CBCG upoznata sa time ko je vlasnik of shorova sa Britanskih djevičanskih ostrva.

U odgovoru koji je Istraživački centar MANS-a dobio na zahtjev za slobodan prisutup informacijama se navodi da CBCG „nije u posjedu informacija o vlasništvu kompanija „Feelife Limited“, „Lowel Resources Limited“ i „Corpes Properties Limited“ sa Britanskih djevičanskih ostrva čije kćerke kompanije su u Crnoj Gori osnovale Mia Investments sa kojom je Carević potpisao protokol o saradnji.

MANS je Carevića već jednom pitao da li on zna ko stoji iza offshorova sa egzotičnih destinacija i ko se nalazi sa druge strane protokola koji je potpisao, ali još uvijek nismo dobili odgovor. Smatramo da je veoma problematično da takvu informaciju Carević nema a usudio se da potpiše protokol.

Ukoliko je ipak ima a taji je od građana Budve i Crne Gore, smatramo za posebno problematično tim prije jer se radi o predsjedniku opštine iz opozicionih redova koji, makar deklarativno, žele da naprave otklon od prakse kojom su DPS i Svetozar Marović u prethodnom periodu potpuno urbanistički uništio Budvu.

Bilo bi veoma loše po vladavinu prava u Budvi ne reći da je vrijeme nesmetanog upliva tajnog kapitala u sumnjive insvesticije iza svih nas, ali nažalost, slučaj problematičnog projekta izgradnje solitera nas može demantovati.

Marko Carević je opozicioni kadar koji dolazi iz svijeta biznisa i nisu mu nepoznata njegova osnovna načela, i gotovo je nevjerovatno da se sa pozicije prvog čovjeka Budve ne zapita zbog čega neko ko u njegov grad navodno donosi čist novac i zdravu investiciju, ima potrebu da iza offshorova sa Britanskih djevičanskih ostrva krije stvarne vlasnike tog kapitala.

Koristimo ovu priliku da Carevića još jednom pozovemo da prije svega građanima Budve čije interese bi trebalo da prvenstveno zastupa i čuva, saopšti ko stoji iza offshore kompanija sa čijim predstavnicima je potpisao protokol o donaciji.

Smatramo da ne pravno ne postoji niti jedna prepreka da Carević to i uradi, a da li postoji neka druga koja može biti i suštinska, zavisi od samog Carevića i njegove odluke da li da u ovom poslu bude do kraja transparentan i odgovoran prema građanima Budve.

Dejan Milovac
Direktor Istraživačkog centra
MANS

Komentari su isključeni.