Članovi biračkog odbora vode paralelnu evidenciju izašlih birača

0

Predsjednik Opštinske izborne komisje Podgorice i predstavnik DPS-a, Srđan Raičević je nakon što su MANSovi posmatrači na više biračkih mjesta utvrdili da aktivisti DPS-a i pojedini članovi biračkog odbora iz te partije sprovode nezakonitu, paralelnu evidenciju izašlih birača, naložio predsjednicima biračkih odbora da naše posmatrače udalje sa problematičnih biračkih mjesta i onemoguće dalje praćenje izbornog procesa od strane MANS-a.

MANS je na više biračkih mjesta utvrdio da aktivisti DPS-a i pojedini članovi biračkih odbora iz te partije vode nezakonitu, paralelnu evidenciju birača, da se ona vrši iz parkiranih automobila i susjednih objekata ali i na samom biračkom mjestu, čime se drastično krši Zakon o izboru poslanika i odbornik, kao i Pravila o radu biračkih odbora.

Umjesto da hitno postupi po ovim prijavama i obezbijedi zakonitorst izbornog procesa, Raičević je učinio sve da spriječi naše posmatrače da nastave sa prijavom neregularnosti. Time Raičević omogućava da se nezakonite aktivnosti na biračkim mjestima nesmetano nastave. Nezakonita evidencija birača tokom izbornog dana je jedan od drastičnih pritisaka na birače na koje je MANS upozoravao i prije samih izbora.

Raičević u nespornom konfliktu interesa jer je njegov nadređeni u Ministartvu obrazovanja jedan od kandidata za gradonačelnika, pa nam je u tom smislu jasna nervoza zbog činjenice da MANS posmatra izbore ove godine, kao i zbog toga što dobro zna da niti jedna nepravilnost neće ostati neprijavljena.

Ipak, MANS najsnažnije osuđuje postupanje Raičevića koje će imati nepovratne posljedice po transparentnost i zakonitost izbornog procesa na spornim biračkim mjestima.+

MANS zbog toga poziva građane Podgorice da masovno izađu na birališta i ne dozvole da bilo ko trguje njhovom budućnošću i da se izbore za svoj glas.

MANS

Komentari su isključeni.