Da li postoji kraj obmanama ministra Radulovica?

0

U jučerašnjoj izjavi za javnost ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića povodom novog zakona o planiranju i uređenju koja je data nakon sjednice Vlade, ministar je uspio da demantuje sam sebe i potvdi ono na šta je MANS već upozorio, a to je da se zakon izrađuje daleko od očiju javnosti i da do sada nije organizovana kvalitetna javna rasprava.

Podsjećamo da je ministar Radulović, 10. aprila održao konferenciju za medije na kojoj je prezentovao PREDLOG Zakona o planiranju i uređenju, naglasivši da se radi o tekstu koji je već prošao javnu raspravu 2015. godine, ali da je rad na njemu bio „produžen zbog velikog broja sugestija za unapređenje teksta Zakona pristiglih tokom i nakon održavanja Javne rasprave i okruglih stolova”.

Juče, deset dana nakon toga, ministar Radulović je na sjednici Vlade saopštio da NACRT zakona još uvijek nije utvrđen, da će to biti urađeno u „narednih nekoliko dana“ i da će nakon toga zakon biti poslat na javnu raspravu.

Ukoliko zakon još uvijek ne postoji ni u formi nacrta, šta onda predstavlja dokument PREDLOGA ZAKONA koji se nalazi na sajtu MORT-a i šta je prezentovano na okruglom stolu u Privrednoj komori koja je bila zatvorena za javnost.

Dakle, u svega dvije sedmice ministar Radulović je prezentovao predlog zakona, onda demantovao da on postoji, najavio nacrt novog zakona i javnu raspravu i organizovao okrugli sto na kome su stručnjaci raspravljali o predlogu koji ne postiji, ako je vjerovati ministru Raduloviću.

Istovremeno, na sajtu MORT-a se nalazi i dokument „Spisak zakona i strateških dokumenata o kojima će MORT organizovati javnu raspravu u 2017. godini. Zanimljivo je da Zakona o planiranju i uređenju nema na tom spisku, što ukazuje na namjeru ministra Radulovića da ovaj zakon „progura“ uz minimum učešća javnosti.

Veoma smo zabrinuti, ne samo što ministar Radulović u kontinuitetu bezprizorno obmanjuje javnost jer je to praksa koja se odomaćila na funkciji koju obavlja, već prije svega zbog činjenice da se i dalje istrajava na zakonskim rješenjima za koja se već može tvrditi da nemaju uporište u javnom interesu.

MANS očekuje da se o važnom pitanju kakvo je uređenje prostora povede ozbiljna rasprava, lišena obmana i zbunjivanja javnosti, a iznad svega lišena svijesti da nečiji privatni interes ikada može doći iznad javnog interesa.

Dejan Milovac
Direktor Istraživačkog centra MANS-a

Komentari su isključeni.