Do 12 sati 187 poziva građana, podnijeta 31 krivična prijava

0

Od otvaranja biračkih mjesta pa do 12 časova na SOS telefon MANS-a se javilo 187 građana. U skoro 70% slučajeva građani su nam prijavili sumnje u krivična djela protiv izbornih prava, a u ostalim slučajevima građani su provjeravali podatke o biračkom mjestu na kome mogu ostvariti pravo glasa. Najveći broj prijavljenih slučajeva se odnosi na krivična djela povreda slobode opredjeljena pri glasanju i povreda tajnosti glasanja.

Na osnovu dokaza i informacija koje su nam dostavili građani, MANS je podnio 31 krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu od kojih se većina odnosi na krivična djela povreda sloboda opredjeljenja pri glasanju iz člana 186 Krivičnpog zakonika. Uglavnom je riječ o kupovini ličnih karata, podjeli novca i drugih koristi biračima koji su izašli na glasanje, paralelnoj evidenciji i vršenju pritiska na birače.

Krivične prijave su podnijete za 14 slučajeva u Podgorici, četiri slučaja u Baru, dva u Mojkovcu i dva u Ulcinju, kao i za po jedan slučaj iz Berana, Bijelog Polja, Rožaja, Cetinja, Danilovgrada, Kolašina, Kotora, Nikšića i Petnjice.

Takođe, članovi biračkih odbora su nas informisali da sistem elektronske identifikacije nije u funkciji na više desetina biračkih mjesta i da se glasanje odvija vizuelnom identifikacijom, odnosno pregledom ličnih karata birača. U ovim slučajevima zakon ne predviđa korišćenje spreja ili bilo kog drugog sredstva pomoću koga se može spriječiti da birač glasa više puta, pa pozivamo DIK i OIK da što prije stave u funkciju sistem elektronske identifikacije da na svim biračkim mjestima, kako bi se izbjeglo da veći broj birača glasa samo na osnovu vizuelne identifikacije.

Pozivamo građane da nam prijave moguća krivična djela protiv izbornih prava na brojeve telefona 020 266 326, 266 327 i 266 328, 069 446 094 (Viber), 067 262 724 ili na mailove mans@t-com.me, nvomans@gmail.com.  Krivična djela je moguće prijaviti i putem facebook naloga NVO MANSIzbori.se

Komentari su isključeni.