Do 14 sati podnijeto 49 krivičnih prijava, najviše prijava iz Podgorice

0

Od otvaranja biračkih mjesta pa do 14 časova na SOS telefon MANS-a su se javila 292 građanina.

Tri četvrtine prijavljenih slučajeva se odnose na krivična djela protiv izbornih prava, a oko 25% građana je zvalo da se raspita o biračkom mjestu na kome može glasati.

U većini slučajeva građani su iznijeli sumnje da su počinjena krivična djela povrede slobode opredjeljenja pri glasanju, odnosno da se biračima daje novac u zamjenu za glas, kao i da se na njih vrši pritisak da izađu ili ne izađu na glasanje. Takođe, građani su nam prijavili više desetina slučajeva popisivanja birača koji su izašli na glasanje od strane partijskih aktivista, u cilju vršenja pritiska na glasače koji nisu ostvarili svoje pravo.

Na osnovu dokaza koje su nam dostavili građani MANS je podnio 49 krivičnih prijava od kojih se većina odnosi na sumnje da je izvršeno krivično djelo iz člana 186 Krivičnog zakonika povreda slobode opredjeljenja pri glasanju.

Podnijete su 23 krivične prijave za krivična djela protiv izbornih prava na teritoriji Podgorice, pet na teritoriji Bara, tri u Bijelom Polju, po dvije u opštinama Cetinje, Danilovgrad, Mojkovac, Nikšić i Ulcinj, kao i po jednu u Petnjici, Beranama, Herceg Novom, Kolašinu, Kotoru, Rožajama, Šavniku i Tivtu.

Pozivamo građane da nam prijave moguća krivična djela protiv izbornih prava na brojeve telefona 020 266 326, 266 327 i 266 328, 069 446 094 (Viber), 067 262 724 ili na mailove mans@t-com.me, nvomans@gmail.com.  Krivična djela je moguće prijaviti i putem facebook naloga NVO MANS i Izbori.se

Komentari su isključeni.