Dok KAP troši struju bez ijednog plaćenog centa, građanima poskupljenje

0

Dok se Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) omogućava da već godinu, bez ijednog plaćenog centa, troši struju, građanima je ponovo spakovano poskupljenje struje, kojim se trebaju zadovoljiti apetiti italijanskih kompanija A2A i Terne, koje upravljaju Elektroprivredom Crne Gore (EPCG) i Crnogorskim elektroprenosnim sistemom.

Nesporno je da će najnovija odluka Regulatorne agencije za energetiku (RAE) o povećanju cijene struje od 2,3 odsto za domaćinstva, biti težak udar na standard osiromašenih građana, kojima je već uvedena obaveza plaćanja taksi euro po euro, zamrznute penzije, uveden krizni porez na plate, povećan PDV…

MANS intenzivno analizira najnovije odluke RAE, jer su maltene sve ranije odluke regulatora, zbog paušalnog utvrđivanja cijena struje, već oborene pred Upravnim sudom, a ova institucija je pokazala da je nerijetko kršila zakone i propise prilikom donošenja odluka, čime se otvoreno stavila u službu profitnih interesa italijanskih partnera u EPCG i Crnogorskom elektroprenosnom sistemu.

Poznato je da su najviše zahvaljujući RAE ugovori o uvozu i izvozu struje i danas tajna za crnogorsku javnost, a treba li napominjati da zvaničnici Vlada u regionu saopštavaju kako je „javna tajna“ da je bilo korupcije u prodaji i kupovini struje između Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Upravo u te poslove bili su uključeni glavni regionalni trgovci strujom Vuk Hamović i Vojin Lazarević, od čijih kompanija „ETF“ i „Rudnap“, naša državna energetska kompanija već godinama kupuje gotovo polovinu struje koju uvozi.

Takođe, dok EPCG desetine miliona eura od dokapitalizacije, umjesto da ih investira, drži u Prvoj banci, kako bi omogućila njenu likvidnost, građani plaćaju ogromne gubitke na distributivnoj mreži, što sve utiče na veće račune za struju.

Podsjećamo da je navodni strateški partner A2A doveden isključivo da bi njegov kapital bio uložen u modernizaciju energetske kompanije, unapređenje infrastrukture i smanjenje gubitaka, ali od tog novca i danas korist ima samo Prva banka, koja ga i danas okreće.

Istovremeno, preko leđa poreskih obveznika se najavljuju nove subvencije za struju za KAP, i to sve nakon što mu je mjesecima tolerisano ne samo da ne plaća račune za utrošenu električnu energiju, već je država čak i krala struju iz evropske interkonekcije za podgoričku fabriku.

Krajnja je bezočnost građanima povećavati cijene električne energije i uvoditi nove namete, dok isti ti građani treba da plate i  višemilionske dugove KAP-a za struju, ali i kredite ruskog vlasnika, za koje ni do danas nije utvrđeno da li su bili fiktivni i u koje su svrhe iskorišteni.

Sve ovo pokazuje da Vlada Mila Đukanovića namjerava da građane i u narednom periodu dodatno opterećuje kako bi finansirala bogaćenje domaćih i stranih tajkuna.

MANS

Komentari su isključeni.