Dokaz da su državne institucije opstruirale istragu afere “Snimak”

0

glasacka_kutijaNajnovija presuda Upravnog suda kojom se poništava odluka Monstata da Anketnom odboru za istraživanje afere “Snimak” ne dostavi informacije, još jedan je dokaz da su državne institucije vršile aktivnu opstrukciju istrage izbornih zloupotreba kako bi se što uspješnije prikrila konkretna krivična djela.

Crnogorski Monstat je samo jedna od mnoštva institucija koje su tokom istrage afere “Snimak” sakrivale informacije od Anketnog odbora, a ovo je već druga odluka Monstata koja je pala pred Upravnim sudom.

U ovom konkretnom slučaju, presudom je ukinuto rješenje Monstata kojim se članovima Anketnog odbora zabranjuje pristup bazama podataka o punoljetnim građanima koji žive na terotoriji Crne Gore, onima koji ne žive na teritoriji države, kao i elektronskim bazama iz popisa stanovništva iz 2011. godine.

Ovi podaci su Anketnom odboru bili potrebni kako bi se provjerile sumnje da poređenja između biračkih spiskova i popisa stanovništva pokazuju da u pojednim opštinama postoji više glasača nego što je popisu zabilježeno punoljetnih građana. To je situacija koja ne bi bila moguća osim u slučaju da su vršeni nezakoniti upisi u birački spisak.

MANS je i ranije ukazivao na problem sa biračkim spiskovima, te ogromnim brojem takozvanih fantomskih birača, ali i na problem hroničnog nedostatka političke volje unutar Ministarstva unutrašnjih poslova na rješavanju ovog problema. Pored očiglednih zloupotreba javnih fondova i partijskog zapošljavanja kao vida pritiska na slobodnu izbornu volju, manipulacije biračkim spiskom su još jedan od alata kojima se već godinama prekraja izborni rezultat i otvara ogroman prostor za sumnju u regularnost izbornog procesa u Crnoj Gori.

Upravo zbog ovakvih situacija gdje državne institucije smišljeno i organizovano rade na prikrivanju informacija koje mogu ukazati na postojanje izborne korupcije, MANS se zalagao za uspostavljane veće kontrole u dijelu primjene izborne legislative.

Nakon što je suspendovan dobar dio Zakona o finansiranju političkih partija koji je ograničavao mehanizme zloupotrebe državnih para u političke svrhe, nesposobnost Skupštine da glasovima poslanika stane iza sopstvenog zaključka i formira tijelo koje bi se bavilo nadgledanjem izbornih zakona je još jedan dokaz da još uvijek ne postoji dovoljno političke volje da se izbori u Crnoj Gori učine fer i demokratskim.

MANS ovim putem još jednom poziva Ranka Krivokapića kao Predsjednika Skupštine Crne Gore i doskorašnjem Predsjednika Parlamentarne Skupštine OEBS-a da bez odlaganja predloži model putem koje bi se obezbijedila očigledno prijeko potrebna kontrola sprovođenja izborne legislative i preduzme konkretne korake na vraćanju povjerenja javnosti u izborni proces u Crnoj Gori.

MANS

Komentari su isključeni.