Dokazi o nelegalnoj gradnji na Svetom Stefanu

1

MANS je danas na svojoj internet prezentaciji objavio dokumentaciju koja se odnosi na nelegalnu gradnju kompanije “Adriatic properties”, kao i aneks Ugovora o zakupu u kojem se ovoj kompaniji produžava rok za završetak radova na 15. jun 2011. godine.

Upornom zamjenom teza i manipulacijama se ne može prikriti istina da su predstavnici Restis grupe u Crnoj Gori počinili krivično djelo iz člana 326a Krivičnog zakonika Crne Gore – građenje objekta bez građevinske dozvole koje je kažnjivo zatvorskom kaznom u trajanju od šest mjeseci do 3 godine. U dokumentaciji koju je MANS dostavio tužiocu, a koja se sada nalazi i na našem sajtu jasno se vidi da su predstavnici “Adriatic propeties” ignorisali izričitu naredbu zabrane gradnje zbog čega je 10. maja 2010. godine i donijeto rješenje o rušenju dva nelegalno sagrađena objekta.

Naime, tokom inspekcijskog nadzora 09. marta 2010. godine, inspekcija je konstatovala da “Adriatic properties” izvodi radove bez prethodno pribavljene građevinske dozvole i tada donijela zabranu izvođenja daljih radova. U sljedeće dvije kontrole koje su izvršene 20. marta i 09. aprila, inspekcija je konstatovala da se dalji radovi ne izvode. Međutim, vanrednom kontrolom na terenu 10. maja 2010.godine, inspekcija je otkrila da su radovi na objektima nastavljeni i pored zabrane. Istog dana je donijeto i rješenje o rušenju kojem se nalaže kompaniji “Adriatic properties” da nelegalne objekte ukloni, što se nikada nije desilo.

Bez obzira što je nakon toga Opština Budva napravila pravnu vratolomiju da objekte legalizuje, činjenica je da su odgovorni u “Adriatic properties” počinili krivično djelo za koje će morati da odgovaraju i u tom smislu nam je razumljiva nervoza predstavnika Restis grupe. Priča o navodnoj brizi za građane Crne Gore i njihov interes već odavno “ne pije vodu”, niti bilo ko može povjerovati da Restis grupa u Crnu Goru ulaže iz filantropskih razloga. Sticanje profita je apsolutno legitiman motiv za ulaganje u bilo koji posao, ali ne po cijenu kršenja zakona i vršenja krivičnih djela. Ukoliko je neko ljudima iz Restis grupe obećao takvo biznis okruženje, bilo bi dobro da čujemo o kome se radi.

Podaci koje MANS posjeduje i koji su predati tužiocu upućuju na sumnju da su te osobe bivši ministri Predrag Nenzić i Branimir Gvozdenović, te aktuelni Ministar turizma Predrag Sekulić koji su bili dužni da se u kompletnom poslu staraju o javnom interesu i osiguraju da prvo Aman, a kasnije Restis poštuju ugovorne obaveze i zakone ove države.

Što se tiče poštovanja rokova, MANS je danas objavio i aneks ugovora u kojem se taksativno navode promjene glavnog ugovora. Jedna od njih se odnosi i na rokove gdje se kao kranji rok za Adriatic properties navodi 15. jun prošle godine. Kao prvobitni datum za kompletiranje radova na Svetom Stefanu se navodi 30. jun 2008. godine, što je rok koji je Aman prethodno probio, bez ikakve sankcije. Nakon što je poslove Amana preuzeo Restis, od lošeg investitora smo dobili još goreg, koji ne samo da ne poštuje rokove i plaća zakupninu, već i nelegalno gradi.

Vlada Crne Gore i Restis grupa trenutno pregovaraju o produženju zakupa i smanjivanju godišnje zakupnine, pa je vrlo vjerovatnmo da Restis pokušava halabukom da sebi kreira što bolju poziciju u tim pregovorima. Takođe, bezuspješnim dokazivanjem da na Svetom Stefanu nije bilo kršenja zakona, te da ako ih je i bilo,  to je iz ljubavi prema Crnoj Gori, Restis očigledno pokušava da zaštiti one koji su štitili njih svih ovij godina i omogućavali im da nesmetano krše zakone i propise ove države.

Što se tiče Rudnika uglja i Beranama i ponude Restisa da ga preuzmemo za 1 euro, nema sumnje da bi to bio lagani izlaz za Restis grupu i njihovu kompaniju “Balkan energy”. Ova kompanija je pobijedila na tenderu jer je navodno bila najbolji izbor za revitalizaciju tog preduzeća koji je trebao da obezbijedii nova radna mjesta i modernizaciju fabrike. Sada oni to istio preduzeće nude za jedan euro što je dovoljan komentar na temu kakvog smo strateškog partnera dobili.

Crnoj Gori su apsolutno potrebne investicije, ali ne i investicije po svaku cijenu. Nisu nam potrebne investicije koje da bi se realizovale traže kršenje zakona i propisa ove države, traže korumpirane ministre i službenike spremne da zažmure u korist investitora.

Nažalost, brojni su primjeri koji potvrđuju naše sumnje da je Vlada Crne Gore kreirala biznis okruženje u kojem je kršenje ugovora bez sankcija uobičajena pojava, a nelegalna gradnja i dalje isplativ način sticanja profita.

Dejan Milovac

Zamjenik izvršnog direktora

1 Comment

  1. Брао…сада се мало осврните на Цркве јер су све у спору а то припада Прасквици а тренутно је на будванску која је у власнишву Подгорице још од онда. А шта је са великом плажом Св. Стефан коју су одузели мјештанима у договору са министром а за исту су требали по тендеру дати 120 000 евра а на рачуну није легло ништа!! Е владо владо пашћеш ти нама! Сила Бога не моли, Бог силу не воли.