Donacijom “kupljena” dozvola za dva solitera u srcu Budve

0

Višemjesečni spor koji Opština Budva vodi pred Upravnim sudom u vezi sa gradnjom dva solitera u samom srcu Budve bi se mogao uskoro okončati nakon što je Predsjednik Opštine Budva, Marko Carević, sa kompanijom “Mia Investment” koja je investitor u tom projektu, potpisao protokol o donaciji kojim Budva, ukoliko odustane od tužbe, od ove kompanije zauzvrat dobija izgrađen i opremljen vrtić, pokazuje dokumentacija do koje je došao Istraživački centar MANS-a.

Spor je nastao kada je “Mia Investment” za idejni projekat za gradnju dva solitera dobila saglasnost vlasnika zemljišta sa kojim dijeli urbanističku parcelu – kompanije EXPO Budva koju je Opština Budva formirala sa Jadranskim sajmom. Opština je u avgustu prošle godine, kada je na njenom čelu bio Dragan Krapović, tražila status zainteresovane stranke u davanju te saglasnosti što je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović već dva puta odbio, nakon čega je u januaru ove godine pokrenuta  tužba pred Upravnim sudom.

Do potpisivanja protokola je došlo nakon nekoliko sastanaka koje je Carević imao sa predstavnicima kompanije “Mia investment” u zgradi Opštine, te dopisa koji je direktor te kompanije, Habib Arikan uputio Careviću krajem marta ove godine. U dopisu se ponavlja namjera njegove kompanije da u Budvi sagradi hotel kategorije pet zvjezdica, ali i spremnost da ulažu u obrazovanje najmlađih, te namjeru da Budvi doniraju vrtić.

Nakon toga je uslijedilo potpisivanje protokola u kome se “Mia Investment” obavezuje će da Budvi donirati vrtić, izgraditi ga i potpuno opremiti, te da će to uraditi u roku od dvije godine od početka gradnje solitera koje je Opština do sada osporavala.

Konačno, početkom ovog mjeseca Carević je uputio i zvaničan dopis Sekretarijatu za zaštitu imovine u kome ih obavještava da je sa “Mia Investment” potpisan protokol o donaciji, da će izgradnja hotela-solitera doprinjeti unarijeđenju turističe privrede, te da je potrebno povući pomenutu tužbu protiv Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Takvu odluku Carević u ovom dopisu pravda i mogućnošću da “Mia investment” pokrene tužbu protiv Opštine Budva zbog odugovlačenja postupka.

Ono što nije jasno jeste motiv kompanije “Mia investment” da, ukoliko već ima osnova da tuži Opštinu Budva” nudi vrtić kao donaciju u zamjenu za saglasnost Opštine.

Iako se u crnogorskoj javnosti “Mia Investment” promoviše kao turska kompanija, Turci imaju tek manjinski udio, dok su većinski vlasnici su ipak nepoznati. Naime, podaci britanskog registra kompanija pokazuju da kompanije Feelife, Lowell Resources I Corpes properties koje posjeduju 66% vlasništva crnogorske Mia Investment su zapravo samo kćerke kompanije čiji vlasnici se kriju iza istoimenih firmi registrovanih na Britanskim djevičanskim ostrvima.

Na pitanje Istraživačkog centra MANS-a o tome da li je Opština provjeravala ko stoji iza vrijedne investicije Carević je odgovorio da “su provjeravali Miu, te da su vidjeli da su ogromni investitori svuda po svijetu”.

Ono što je analiza britanskog registra pokazala jeste da su sve tri kompanije osnovane u martu prošle godine i to u razmaku od par dana, sa početnim kapitalom od svega 100 britanskih funti. Direktori ovih britanskih kompanija su istovremeno i direktori drugih offshorova što dodatno potvrđuje sumnju da se radi o kompanijama koje sui male za cilj sakrivanje pravog vlasništva. U slučaju turske investicije u “budvanski turizam” još uvijek nije poznato ko su partneri iz sjenke koji će prema onome što je njihov udio u investiciji, imati najviše koristi od početka gradnje u Budvi.

Dejan Milovac
Istraživački centar MANS-a

Hoteli ili stanovi za tržište

Izmjene i dopune plana za centar Budve u potpunosti isključuju da na parcelama na kojima Mia investment planira da gradi može biti govora o izgradnji stanova za tržište. Pa ipak, iako se ova investicija predstavlja kao ulaganje u turističku ponudu Budve, iz Mia investment već nude na prodaju stanove u budućem “hotelskom kompleksu”.

Tako prema podacima ove kompanije, u okvriru projekta Mia Budva će biti ponuđeni od jednosobnih, do četvorosobnih stanova, ali i luksuzni penthouse za one sa najdubljim džepom.

Ovo je u potpunoj suprotnosti sa već izdatim urbanističko tehničkim uslovima, ali i ukupnom namjerom države da na prvoj liniji od mora zaiustavi dalju izgradnju stanova za tržište.

Komentari su isključeni.