Državna izborna komisija za nedjelju dana nije dostavila niti jedno rješenje

0

DIKNi gotovo nedjelju dana od kada je odražana prva od nekoliko sjednica, Državna izborna komisija, do sada nije dostavila niti jedno rješenje u pisanoj formi povodom prigovora na izborni proces koje su u ime MANS-a podnijele tri političke partije.

Umjesto da je DIK nakon svake sjednice pripremao odluke u pisanoj formi, dostavljao ih podnosiocu i objavljivao na svom sajtu, čime bi omogućio da se efikasno sprovede poslednja fazu postupka – žalbe Ustavnom sudu, očigledno se ova institucija odlučila za pristup da sva rješenja dostavi odjednom, kako bi onemogućila podnošenje žalbi u roku Ustavnom sudu zbog obimnosti dokumentacije.

Očigledno je da kod većine članova u DIK-u postoji sumnja u zakonitost sopstvenog rada, zbog činjenice da su na desetine prigovora odbijali po minuti, ne ulazeći u suštinu niti jednog od njih, pa sada koristeći administrativne akrobacije pokušavaju da nas spriječe da protiv svih njihovih odluka pokrenemo postupke pred Ustavnim sudom.

Podsjećanja radi, po zakonu, na odluke DIK-a dopuštena je žalba ustavnom sudu u roku od 24 časa od trenutka dostavljanja odluke. U konkretnom slučaju, imajući u vidu da je MANS preko tri političke partije podnio preko 2.500 prigovora, podnošenje žalbi Ustavnom sudu za svaki od njih biće veoma izazovan posao.

Iako će MANS nesporno u zakonom propisanom roku pripremiti i podnijeti sve žalbe Ustavnom sudu, podnošenje ogromnog broja žalbi odjednom može paralisati rad Ustavnog suda, za što će isključivu odgovornost snositi DIK zbog svog nemarnog i neodgovornog ponašanja.

Ipak, neshvatljivo je da DIK uopšte ne interesuje činjenica da će zbog svog ponašanja dovesti do toga da Ustavni sud u toku samo jednog dana dobije na stotine predmeta po kojima mora hitno da odluči, posebno jer nas je sami DIK, kada smo njima podnosili prigovore, molio da to ne činimo odjednom, već da im predmete dajemo parcijalno kako bi na vrijeme stigli po njima da odluče.

Imajući u vidu da će Ustavni sud biti pod nevjerovatnim administrativnim pritiskom zbog ovakvog ponašanja DIK-a, pozivamo tu instituciju da u toku sledećih dana organizuje dežurstva i da obezbijedi da u svakom trenutku, uključujući večeri i dane vikenda, arhiva Ustavnog suda bude otvorena kako bi žalbe na odluke DIK-a mogle da se predaju u skladu sa Zakonom, i to nakon što DIK te svoje odluke dostavi.

Dosadašnje postupanje po podnijetim prigovorima, prvo podgoričkog OIK-a pa nakon toga i DIK-a, pokazalo je čak i prije nego što su do kraja sprovedene sve pravne procedure, da Zakon ne funkcioniše, odnosno da se institucije koje treba da obezbijede zakonitu primjenu izbornih procedura partijski interes stavljaju daleko ispred javnog interesa i zakona. Ipak, MANS će i pored aktivne opstrukcije DIK-a do kraja iskoristiti cjelokupne pravne mehanizme, kako bismo identifikovali sve nedostatke u primjeni zakona i radu institucija koje su doveli do toga da za brutalna kršenja zakona i izbornih procedura do sada niko ne snosi bilo kakve posledice.

MANS

Komentari su isključeni.