Dug za struju kao sredstvo političkog pritiska

0

EPCGNajava Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) da će zbog duga od preko 300 hiljada eura Opštinu Kolašin ostaviti bez struje, predstavlja otvoreni  pritisak na novu lokalnu vlast koju je opozicija formirala sa SDP-om, posebno kada se ima u vidu da je, na primjer, dug Opštine Bar uoči lokalnih majskih izbora iznosio čak 635 hiljada eura, a Opštine Bijelo Polje oko 250 hiljada eura, ali se njima nije prijetilo isključenjem električne energije.

Na ovaj način se EPCG otvoreno i po ko zna koji put stavila u službu vladajuće partije, što naročito potvrđuje činjenica da veliki broj državnih i opštinskih organa, javnih preduzeća, ali i privatnih firmi, čiji se vlasnici dovode u vezu sa vladajućom elitom, za struju duguju na stotine hiljada eura.

Tako najnoviji podaci Istraživačkog centra MANS-a pokazuju da je, uoči ovogodišnjih majskih lokalnih izbora, Opština Bar za struju dugovala 635 hiljada eura, dok je dug njenog komunalnog preduzeća iznosio dodatnih 30 hiljada eura. Pored toga, dug državne firme „Luka Bar“, na čijem je čelu istaknuti funkcioner DPS-a Slobodan Pajović, u tom periodu je bio na nivou od 67 hiljada eura.

Kada je u pitanju Opština Bijelo Polje, njen dug je po osnovu javne rasvjete iznosio 191 hiljadu eura, neplaćena struja u zgradi fakulteta bila je 55 hiljada, dok je isto toliko dugovalo i gradsko komunalno preduzeće. U isto vrijeme, među većim dužnicima za struju u tom gradu bili su hotel „Bijela rada“ sa neplaćenim računom od 90 hiljada, te firma „Bjelasica Rada“, kojom gazduje investicioni fond koji se povezuje sa premijerovim prijateljom Veselinom Barovićem , sa računom od 35 hiljada eura.

Uoči majskih izbora, na području Glavnog grada je čak 31 potrošač imao pojedinačni dug za struju veći od 50 hiljada eura. Tako su Ministarstvo unutrašnjih poslova i KBC dugovali po 300 hiljada eura, podgorički Vodovod blizu 100 hiljada, a na listi dužnika našla se i Skupština Crne Gore koja nije platila potrošenu struju vrijednu 131 hiljadu eura.

Ono što je veoma zanimljivo kada je u pitanju Glavni grad jesu veliki iznosi duga mjesnih zajednica po osnovu potrošene struje crpnih stanica za vodu. Tako je Mjesna zajednica „Barutana“ imala dug od čak 230 hiljada eura, mjesne zajednice „Bandići“ i „Zagarač“ dugovale su po 125 hiljada eura, a Mjesna zajednica „Bioče“ neznatno manje, odnosno 116 hiljada eura.

Takođe, podgoričko preduzeće „Plantaže“, koje je u državnom vlasništvu, ima ogroman dug za struju od 165 hiljada eura, Sportski centar „Morača“ nije platilo račun od 123 hiljade eura, Radio televizija Crne gore duguje blizu 90 hiljada, dok je u grupi dužnika većih od 50 hiljada i jedan fudbalski klub, i to „Mladost“, čiji dug iznosi 77 hiljada eura.

Danilovgradski vodovod nije platio račun za struju od blizu 270 hiljada eura, a dug te Opštine po osnovu javne rasvjete bio je dodatnih 74 hiljada eura. U predizbornom periodu, u Plavu je gradska Direkcija za uređenje prostora i investicije imala 27 hiljada eura duga za struju, dok komunalno preduzeće nije platilo oko 22 hiljade eura.

Uoči proteklih majskih izbora, među dužnicima za struju u Glavnom gradu nalazio se i niz privatnih kompanija, čiji se vlasnici povezuju sa Vladom Crne Gore i Demokratskom partijom socijalista.

Tako su kompanije „Voli“, u vlasništvu Dragana Bokana, dugovale oko 100 hiljada eura, a firme „Cijevna komerc“ i „Montenegro premijer“, iza kojih stoji Danilo Petrović, oko 80 hiljada. Kompanije  u vlasništvu Žarka Burića, koji u centru Podgorice gradi hotel na mjestu nekadašnjeg hotela „Crna Gora“, imale su neplaćen račun od 40 hiljada eura.

Pored toga, podgorički hotel „Ambasador“ u vlasništvu Vasa Baošića dugovao je 37 hiljada eura, a firme premijerovog poslovnog partnera, tnera, tnera, Tomislava Čelebića imale su dug oko 25 hiljada eura, koliko je iznosio i neplaćeni račun „Lutrije Crne Gore“, čiji je vlasnik kontroverzni nikšićki biznismen Branislav Brano Mićunović.

Veoma ilustrativan primjer partijskog „gledanja kroz prste“ u neplaćanju struje je privatno preduzeće Steva Stojanovića, rođenog brata bivšeg predsjednika Skupštine Glavnog grada i funkcionera DPS-a Slobodana Stojanovića.

Naime, Stevo Stojanović u Pričelju, nedaleko od Podgorice, posjeduje motel i trgovačku radnju, a njegov dug za struju je uoči majskih izbora iznosio čak 72 hiljade eura.

Sve prethodno nedvosmisleno pokazuje da je zaista duga lista državnih i opštinskih organa i preduzeća, kojima EPCG u kontinuitetu toleriše neplaćanje struje, što otvara ogroman prostor za sumnju da je najava ukidanja snadbijevanja Opštini Kolašin zapravo direktran politički pritisak na lokalnu upravu koja je prešla u ruke opozicije.

MANS

Komentari su isključeni.