Fond rada nastavlja sa upumpavanjem novca uoči izbora

0

url1Fond rada nastavio je praksu isplate radničkih otpremnina u predizbornom periodu, pa je u prva tri mjeseca ove godine za otpremnine isplatio 3,7 miliona eura, što predstavlja čak 87 odsto ukupne sume koja mu je opredijeljena Budžetom za 2014. godinu, pokazuju podaci Istraživačkog centra MANS-a, dostavljeni agenciji MINA.

U pomenutom periodu isplaćene otpremnine za 1.944 radnika, od čega je u januaru 260 hiljada eura potrošeno za isplatu 135 radnika, dok je u februaru 755 radnika ostvarilo svoje „tranziciono“ pravo, za šta je obezbijeđeno blizu 1,5 miliona.

U martu ove godine, mjesecu u kojem su raspisani lokalni izbori u većini crnogorskih opština koji će se održati 25. maja, isplaćeno je dodatnih dva miliona eura, zahvaljujući čemu je čak 1.054 radnika dobilo svoje otpremnine.

S obzirom na činjenicu da je Budžetom za 2014. godinu za isplatu otpremnina Fondu rada opredijeljeno 4,3 miliona eura, prostom računicom dolazi se do zaključka da je ovoj instituciji za preostalih devet mjeseci tekuće godine ostalo da isplati samo oko 550 hiljada eura.

Inače, budžet Fonda rada za ovu godinu je čak tri puta veći u odnosu na 2013. godinu, kada je za otpremine bilo opredijeljeno 1,3 miliona eura. Predlogom Budžeta za ovu godinu takođe je bio planiran isti iznos, ali je suma uvećana na 4,3 miliona zahvaljujući amandmanima poslanika Demokratske partije socijalista.

Očigledno je da su poslanici vladajuće partije itekako vodili računa da će se ove godine održati lokalni izbori u većem broju crnogorskih opština, ali je i Ministarstvo finansija, uprkos hroničnim problemima sa punjenjem državne kase, naročito početkom fiskalne godine, požurilo da Fondu rada odmah „upumpa“ novac za radnike.

Istraživački centar MANS-a je ranije objelodanio da je vladajuća DPS posredstvom Fonda rada isplatu radničkih otpremnina koristila u izborne svrhe, pa se uoči vanrednih parlamentarnih izbora 2012. godine nepovoljno zadužila za šest miliona eura za otpremine. Te godine je Fondu rada Budžetom bilo opredijeljeno svega 2,1 milion eura.

Takođe, afera „Snimak“ razotkrila je da je isplata radničkih otpremnina uoči vanrednih izbora bila direktan zahtjev pojedinih funkcionera DPS-a, poput gradonačelnika Mojkovca Dejana Medojevića koji je najavljivao njihovu isplatu za članstvo te partije, dok je tadašnji politički direktor DPS-a Branimir Gvozdenović govorio da su „ozbiljna očekivanja od Fonda rada“.

Pored toga, neposredno uoči prošlogodišnjih predsjedničkih izbora Fond rada je isplatio najveći dio otpremina, odnosno za prva četiri mjeseca isplatio je 970 hiljada eura, što je bilo 75 odsto budžetom predviđenog iznosa, dok je u ostalih osam mjeseci isplatio ostatak od oko 380 hiljada eura.

Očigledno je da Fond rada, uz pomoć Vlade Crne Gore, bezočno nastavlja sa zloupotrebom državnih resursa kako bi vladajuća partija ostvarila što jači politički uticaj na terenu, a sve u susret nastupajućim majskim izborima.

Fon rada osnovan je početkom 2010. godine sa ciljem da radnici koji su proglašeni tehnološkim viškom do 23. avgusta 2008. godine ostvare pravo na radničke otpremine, koje se pojedinačno isplaćuju u iznosu od 1.926 eura.

Prema raspoloživim podacima, 21.363 radnika je podnijelo zahtjeve za ostvarivanje ovog prava. Od tog broja usvojeno je 10.554 zahtjeva, a u prethodnim godinama isplaćeno je 6.659 radnika.

Ovo istraživanje je urađeno uz podršku Evropske Unije i Ministarstva inostranih poslova Švajcarske. Sadržaj istraživanja predstavlja mišljenje MANS-a i ne odražava stavove donatora.

Komentari su isključeni.