Gvozdenović na usluzi Šarićima

0

MANS će sjutra Specijalnom državnom tužiocu za organizovani kriminal i korupciju, Đurđini Ivanović, podnijeti krivičnu prijavu protiv starog-novog ministra uređenja prostora i zaštite životne sredine, Branimira Gvozdenovića zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj, te propustio službenu dužnost nadzora prilikom izdavanja više građevinskih i upotrebnih dozvola za rekostrukciju benzinske pumpe u vlasništvu pljevaljske kompanije “MAT Company”.

“MAT Company” je jedna od firmi porodice Šarić koja je označena kao kanal za pranje novca stečenog prodajom droge od strane narkogrupe koju je organizovao odbjegli Darko Šarić.

Naime, resorno Ministarstvo sa Gvozdenovićem na čelu je u roku od nepunih godinu dana na zahtjev kompanije “MAT Company” izdalo nekoliko građevinskih i upotrebnih dozvola za rekonstrukciju benzinske pumpe u Pljevljima.

Kompanija je prvo 2. oktobra 2008. godine zatražila građevinsku dozvolu za rekonstrukciju pumpe od resornog Ministarstva koje je dozvolu po ovom zahtjevu izdalo 27. novembra iste godine. Svega sedam dana od izdavanja građevinske dozvole, Šarići su se obratili Gvozdenoviću sa zahtjevom za izdavanje upotrebne dozvole. Ukupno sedam dana je bilo dovoljno kompaniji “MAT Company” da izvede radove na rekonstrukciji pumpe i probavi sve saglasnosti za izdavanje upotrebne dozvole. Iako ovo upućuje na zaključak da se sa rekonstrukcijom pumpe započelo puno ranije i bez potrebne građevinske dozvole, Gvozdenović je ipak izdao upotrebnu dozvolu sredinom marta naredne, 2009. godine.

Ubrzo poslije toga, tačnije nakon četiri mjeseca, Šarići su odlučili da ponovo rekonstruišu benzinsku pumpu, pa je zahtjev za novom građevinskom dozvolom poslat Gvozedenoviću 27. jula 2009. godine. Ovaj zahtjev je ekspresno rješen, i Šarići su već nakon četiri dana, 31. jula dobili novu građevinsku dozvolu, što je brzina kojom se malo koji investitor može pohvaliti.

Kasnije će se ispostaviti da će ova “rekontrukcija” trajati još kraće nego prethodna jer su Šarići, odnosno “MAT Company” zahtijev za dobijanje nove upotrebne dozvole podnijeli 28. jula, tri dana prije izdavanja građevinske dozvole. Ovo formalno znači da su radovi već bili gotovi i prije dobijanja građevinske dozvole, što upućuje na zaključak je izdavanje nove građevinske dozvole bilo potrebno kako bi se radovi na pumpi i zvanično “provukli kroz papire”.

Smatramo da ovakva praksa nije smjela proći neopaženo, te da je ministar Gvozdeenović morao znati da se radi o fiktivnim postupcima, te pokušaju da se radovi na pumpi legalizuju. Kako je 2008. godine nelegalna gradnja već bila krivično djelo, razumljivo je da su u “MAT Company” željeli da izbjegnu i tu vrstu odgovornosti. Imajući u vidu podatke o izdatim građevinskim i upotrebnim dozvolama koje smo prezentovali, postoji sumnja da im je tadašnji i sadašnji resorni ministar Branimir Gvozdenović u tome uveliko i pomogao.

MANS poziva nadležnog državnog tužioca da u što skorijem roku ispita sve pojedinosti vezane za rad ministra Gvozdenovića, te formalnu i neformalnu komunikaciju koju je moguće imao braćom Šarić, te ostalim predstavnicima firme “MAT Company” vezano za ovaj i druge poslove iz svoje nadležnosti, te ispita da li je i na koji način Gvozdenović podstaknut, primoran ili stimulisan da obezbijedi opisanu proceduru u izdavanju potrebnih dozvola za spornu benzinsku pumpu.

Smatramo da je ovakva vrsta servilnosti institucija i pojedinaca koje ih vode prema bilo kojem investitoru apsolutno nedopustiva, a naročito prema onima koji su optuženi za šverc ogromnih količina kokaina i pranje novca, kao što je to slučaj sa Šarićima.

Dejan Milovac
Direktor Istraživačkog centra MANS-a

Komentari su isključeni.