Gvozdenović pred izbore pomagao turizam

0

Komisija za kontrolu državne pomoći je u finišu izborne kampanje proteklih parlamentarnih izbora ekspresno odobrila subvencije za kredite u turizmu i ugostiteljstvu, koji se realizuju posredstvom Investiciono razvojnog fonda (IRF), pokazuje dokumentacija koja je u posjedu Istraživačkog centra MANS-a i lista „Vijesti“.

Komisija je desetak dana prije održavanja parlamentarnih izbora, odnosno 7. oktobra ove godine, odobrila subvencioniranje kamatne stope na kredite odobrene privrednim društvima i preduzetnicima iz oblasti turizma i ugostiteljstva, a na zahtjev Ministarstva održivog razvoja i turizma, na čijem čelu je tada bio Branimir Gvozdenović.

Ministarstvo je svega dva dana ranije, tj 5. oktobra tražilo ocjenu usklađenosti subvencija kamatne stope na kredite u oblasti turizma, a koje je ranije privrednicima odobrio IRF. Tako je u predvečerje parlamentarnih izbora, koji su održani 16. oktobra, odobrena manja kamata u 2016. godini za kredite u ovoj oblasti.

Prema zvaničnim dokumentima, za subvencije kamata u 2016. Ministarstvo je opredijelilo 50.000 eura. Da bi dobili niže kamate, privrednici je trebalo da imaju odobren kredit IRF-a tokom 2016. i to za projekte koji podrazumijevaju adaptaciju objekata sa tri i manje zvjezdica u cilju unapređenja ponude do nivoa četiri ili pet zvjezdica, odnosno za izgradnju ugostiteljskih objekata nivoa četiri ili pet zvjezdica.

U dokumentima se navodi da je “svrha programa podrška kroz unapređenje postojećih i otvaranje novih malih i srednjih privrednih društava i pomoći preduzetnicima iz oblasti turizma i ugostiteljstva kroz subvenciju kamatnih stopa za njihova zaduženja”.

“Time bi se unaprijedila turistička ponuda i uslovi za povećanje broja radnih mjesta i ukupnih prihoda u turizmu”, navodi se u dokumentima Komisije za kontrolu državne pomoći.

Iz Ministarstva odbacuju mogućnost da se radi o političkom uticaju u izborne svrhe. Navode da je Vlada informaciju o nižoj kamati verifikovala tek 11. novembra: ”Dakle, javni poziv nije mogao biti raspisan prije verifikacije na sjednici Vlade”, navodi se u zvaničnom odgovoru Ministarstva.

Istraživački centar MANS-a i list „Vijesti“ ranije su objavili da je Vlada Crne Gore 16 dana nakon što su raspisani parlamentarni izbori, donijela odluku kojom je odobrila isplatu sredstava za šest kompanija u iznosu od blizu dva miliona eura, a čiji je cilj podsticanje direktnih investicija i zapošljavanje. Isplata trećine tog novca planirana je u 2016., a odobreni projekti predviđaju zapošljavanje 157 osoba do kraja ove godine.

Pored toga, nakon raspisivanja izbora, odnosno u avgustu i septembru, Vlada je aktivirala dva projekta finansijske podrške preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima koji se fokusiraju na modernizaciju poslovanja i povećanje zapošljavanja u ukupnom iznosu od 130.000 eura.

I Program razvoja klastera, vrijedan 50.000 eura, je u izbornoj 2016. znatno proširen, pa se državna pomoć, pored privrednih društava, prvi put mogla dodijeliti i nevladinim organizacijama. Pomoć klasterima omogućava nabavku proizvodne opreme, dok se oni obavezuju na nova zapošljavanja.

Pišu:
Tina Popović
Ines Mrdović

Ovaj tekst je sačinjen uz podršku Evropske unije i Ambasade SAD u Podgorici. Za sadržaj ovog teksta odgovorna je isključivo Mreža za afirmaciju nevladinog sektora – MANS, a stavovi iznijeti u ovom tekstu se ni u kom slučaju ne mogu smatrati stavovima donatora.

Komentari su isključeni.