Hitna nabavka bez roka isporuke – Kako je ugovor vrijedan 300.000 eura završio u rukama sina Ranke Čarapić

0

Uprava za imovinu 15. aprila donijela je odluku o hitnoj nabavci opreme za kuhinju i vešeraj u Kliničkom  centru Crne Gore, vrijednu 300 hiljada eura. Hitnost nabavke,koja je predvidjala da u roku od deset dana bude sproveden kompletan postupak, obrazlozena je u tom trenutku epidemiološkom situacijom u zemlji.

Međutim, dokumentacija do koje je došao Istraživački centar MANS-a pokazuje da je ugovor potposan samo dan nakon što je donijeta odluka o pokretanju nabavke. Posao nabavke opreme za Klinički centar dobila je podgorička kompanija Pro Horeca, Mirka Čarapića.

U odluci o pokretanju hitne nabavke opreme za kuhinju i vešeraj u Kliničkom  centru Crne Gore, koju je potpisao direktor Uprave za imovinu ,Blažo Šaranović, osim pozivanja na situaciju sa korona virusom, nema detaljnijeg obrazloženja zašto se tako vrijedna nabavka sprovodi po hitnom postupku. Nije navedeno ni koju vrstu opreme za kuhinju i vešeraj je tražio Klinički centar, niti kako je Uprava došla do cijene od 300 hiljada eura.

U planu javnih nabavki Kliničkog centra ,za ovu godinu, nema nabavke opreme za kuhinju i vešeraj.

Ipak, kompletan posao  završen  je za samo dva radna dana. Prema Pravilniku za hitne nabavke koji je donijela Uprava za imovinu , i dokumentaciji do koje je došao MANS,  hitnu nabavku su sproveli  direktor Blazo Šaranović i službenica za javne nabavke, Nela Milošević.

Za  16 radnih sati  (dva radna dana), oni su:

 • Donijeli Odluku o pokretanju hitne nabavke
 • Pripremili zahtjev za dostavljanje ponuda
 • Poslali zahtjev za najmanje tri adrese
 • Primili ponude
 • Javno otvorili ponude
 • Napravili zapisnik o pregledu, ocjeni i vrednovanju ponuda,
 • Pripremili predlog obavještenja o ishodu hitne nabavke
 • Izradili zvanično obavještenje
 • Obavjestili pobjednika na tenderu
 • Pripremili ugovor o hitnoj nabavci
 • Potpisali ugovor o hitnoj nabavcu sa ponuđačem.

Iako Zakon i Pravilnik o hitnim nabavkama predviđaju pribavljanje najmanje tri ponude, u odluci o dodjeli posla kompaniji Pro Horeca nema informacije da je, osim ove , vrednovana I neka  druga ponuda.

Koliko je  nabavka bila hitna, svjedoče i neispravni podaci o  firmi Mirka Čarapića,   unijeti u odluku o dodjeli posla. Tako je umjesto PIBa njegove kompanije, unijet broj druge kompanije koja nema veze sa ovim poslom.

Iz Uprave za imovinu  ni nakon dvije  sedmice nismo dobili odgovor na pitanje koliko su ponuda prikupili prije nego što je posao dodijeljen Čarapiću.

Takodje, iako je  sve završeno u samo  dva dana, podaci iz Ugovora govore u prilog tome da nabavka opreme za kuhinju i vešeraj možda i nije bila toliko hitna, niti je bila uslovljena epidemijom virusa korona.

Naime, u Ugovoru između Uprave i firme Pro Horeca  ne navodi se  precizan rok za isporuku kupljene opreme, već pise  da će Čarapić robu „isporučivati sukcesivno, po potrebi i zahtjevu naručioca“.

Potvrdjuje to I odgovor koji je Televiziji Vijesti stigao iz Klinickog centra Crne Gore.

Početkom marta su se pokvarile čak tri mašine za pranje veša, dva parna kotla i dva kipera bez mogućnosti popravake jer se za iste više ne proizvode rezervni djelovi zbog  starosti opreme,a uz ostalu opremu koja je pokvarena u ranijem periodu Klinički centar je morao obezbijediti normalno funkcionisanje kuhinje i vešeraja. Prepoznali smo da će opterećenost Ustanove u nekom dužem periodu biti svedena na minimum i da to može biti pogodan trenutak da se obavi renoviranje opreme i prostora kuhinje i vešeraja, a što je najvažnije bez sopstvene kuhinje i vešeraja nijesmo smjeli ući u situaciju kada je ionako povećan epidemiološki rizik.S tim u vezi, obratili smo se Upravi za imovinu za podršku, jer u redovnom Planu nabavki za tekuću godinu za isto nije bilo sredstava.Epidemiološka situacija u Crnoj Gori se neočekivano brzo stabilizovala . Ipak, kako idu ljetnji mjeseci kada je rutinski rad KCCG smanjen, vjerujemo da ćemo sve postupke brzo završiti .

Ugovor od 300 hiljada eura predstavlja inace  značajnu finansijsku injekciju za kompaniju Mirka Čarapića čija je  imovina opterećena brojnim hipotekama prethodno uzetim od Atlas Banke. Čarapić,sin bivse vrhovne tuziteljke I aktuelne clanice Tuzilackog savjeta, Ranke Carapic, kompaniju je osnovao krajem 2015. godine, a ugovor sa Upravom za imovinu predstavlja više od polovine njegovih prosječnih godišnjih prihoda za zadnje četiri godine.

Sredstva za ovaj posao Čarapić će dobiti iz Budžeta Crne Gore, iako je Crna Gora od početka epidemije korona virusa dobila više od osam miliona eura donacija

Dejan Milovac, Istraživački centar MANS
Miodrag Rašović, MANS

Komentari su isključeni.