Hitno rasformirati SAJ zbog bezbjednosti građana

1

Rasko-KonjevicPozivamo ministra unutrasnjih poslova, Raška Konjevića, da odmah suspenduje direktora policije i rasformira Specijalnu antiterorističku jedinicu (SAJ) do okončanja istrage i utvrđivanja pojedinačne i komandne odgovornosti za brutalno nasilje, kao i prikrivanje počinioca teških krivičnih djela, kako bi zaštitio bezbijednost svih građana Crne Gore.

Obim i težina terora koji je sproveden nad građanima od strane SAJ-a nedvosmisleno potvrđuje da se ne radi o pojedinačnim slučajevima, niti incidentima unutar ove jedinice. Naime, u prebijanjima i iživljavanju nad građanima i njihovom imovinom je učestvovao veliki broj pripadnika SAJ-a, a četiri dana kasnije njihov komandant i sve njihove kolege ćutanjem i dalje štite izvršioce krivičnih djela. To pokazuje da nije problem u pojedincu, već da je u javnom interesu da kompletna specijalna jedinica, na čelu sa komandantom, bude momentalno suspendovana i postane predmet istrage tužilaštva, kako zbog izvršenja krivičnih djela, tako i njihovog prikrivanja.

Takođe očekujemo i da direktor policije po hitnom postupku bude razriješen dužnosti kako ne bi mogao da dalje učestvuje u prikrivanju krivičnih djela. Umjesto da on lično zatraži odgovornost i istog dana obezbijedi hapšenje policajaca koji su kršili elementarna ljudska prava, direktor policije nije pokazao ni najmanje odgovornosti, kajanje ili bilo kakvo ljudsko saosjećanje sa žrtvama njegovih podređenih. O tome svjedoči kako njegovo besprizorno ponašanje na Odboru za bezbijednost, tako i činjenica da do danas ni jedan pripadnik policije nije uhapšen zbog terora nad građanima.

Zbog svega navedenog smatramo da svaki dalji ostanak Slavka Stojanovića na čelu policije i nastavak funkcionisanja SAJ-a u ovakvom sastavu, bez jasno utvrđene pojedinačne i komandne odgovornosti, predstavlja prijetnju po bezbijednost, zdravlje i imovinu građana Crne Gore.

Vanja Ćalović
Izvršna direktorka MANS-a

1 Comment