I iz Evropske komisije stižu upozorenja u vezi sa Tarom

0

Da rijeka Tara mora biti zaštićena od mogućih negativnih uticaja izgradnje autoputa Bar-Boljare, jedna je snažnijih poruka koju je crnogorskoj Vladi uputila Evopska komisija (EK) u posljednjem Izvještaju o napretku Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU).

EK ukazuje na potrebu povećanja transparetnosti tokom realizacije infrastrukturnih objekata, ali i potrebu za konkretnim rezultatima primjene antikorupcijskih mjera kada je ova oblast u pitanju, što prepoznajemo kao posebno važno kada su uzme u obzir količina dokumenata koju je Vlada proglasila za tajnu, a koja se odnose na stanje životne sredine i finansiranje ovog projekta.

Ovakva ocjena sa adrese EK dolazi nakon što je i Evropski parlament u novembru prošle godine u tekstu Rezolucije o Crnoj Gori preporučio da Vlada preduzme konkretne korake kako bi se zaustavila devastacija Tare koja je posljedica izvođenja radova na autoputu.

Rijeka Tara je vodni resurs koji je višestruko zaštićen domaćim zakonodavstvom i medjunarodnim konvencijama, pa je bilo i očekivano da će ovaj problem biti internacionalizovan, uprkos naporima Vlade Crne Gore da umanji njegov značaj ali i svoju odgovornost za sve ono što se dešava na gradilištima autoputa uz rijeku.

Iako su u Vladi i više nego svjesni veličine problema i posljedica koje izgradnja autoputa ima na Taru, smatramo da će ocjene ključnih evropskih institucija ipak djelovati obavezujuće i izvršiti dodatni pritisak da otpočne proces saniranja šteta koje su učinjene na Tari.

Nepoštovanje ovako formulisanih i konkretizovanih preporuka evropskih institucija bi imalo nesporan uticaj na pregovaračku poziciju Crne Gore kada je u pitanju poglavlje 27, i predstavljalo bi defintivan otklon od zvanično deklarisane političke volje da državne institucije i u ovoj oblasti usvoje ono što su standardi EU kada je u pitanju zaštita životne sredine.

Nevladine organizacije još jednom snažno apeluju na sve nadležne državne institucije da bez odlaganja preduzmu korake na identifikaciji razmjera devastacije rijeke Tare koja je uzrokovana izgradnjom autoputa i primjeni preporuka Evropske komisije i Evropskog parlamenta. Takođe još jednom apelujemo da se odmah objave relevatna dokumenta i informacije o stanju životne sredine, implementaciji Ugovora o projektovanju i izgradnji autoputa, ali i finansiranju samog projekta.

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP)
Green Home
Ekološki pokret OZON
Crnogorsko drustvo ekologa (CDE)
Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS)

Komentari su isključeni.