I nakon dvije godine, slučaj Zavala tapka u mjestu

0

zavalaNakon dvije godine od kada je MANS otkrio slučaj Zavala i podnio krivičnu prijavu protiv Svetozara Marovića i njegovih ruskih partnera, crnogorsko tužilaštvo još uvijek tapka u mjestu i „nije u mogućnosti“ da podigne optužnicu protiv bilo kojeg aktera afere.

MANS je krivičnu prijavu podnio protiv Svetozara Marovića zbog lažnog predstavljanja i protivzakonitog posredovanja i ukazao na postojanje interesne mreže pojedinaca i kompanija koja može biti iskorišćena za kartelsko udruživanje u oblasti prometa nekretnina i izgradnje objekata.

Krivična prijava je podnijeta i protiv Vječslava Lejbmana, predstavnika Mirax grupe u Crnoj Gori zbog povrede službenog pečata na gradilištu Zavale, dok je protiv Dragana Marovića, brata Svetozara Marovića, prijava podnijeta zbog zloupotrebe službenog položaja.

Od početka 2008. godine kada je predata krivična prijava, MANS je Vrhovnom državnom tužiocu, Ranki Čarapić, uputio na desetine urgencija tražeći informacije o tome šta je preduzeto na procesuiranju aktera afere Zavala. Većina tih urgencija je naišla na ćutanje Čarapićke, koja je u svega nekoliko rijetkih medijskih nastupa ocijenila kako je slučaj Zavala „kompleksan“ i zahtijeva određeno vrijeme za istragu.

Preko 50 pisanih dokaza i audio snimaka koje je MANS uz krivičnu prijavu dostavio 2008. godine, za tužilaštvo još uvijek nije dovoljno za sklapanje slike o tome na koji način je crnogorsko-ruski tandem za svega nekoliko mjeseci uspio da, zarad ostvarivanja profitnih interesa, praktično suspenduje pravni sistem Crne Gore.

Tužilaštvo nije reagovalo ni na izjave ruskih partnera Marovića o tome da su „bili pozvani da dođu u Crnu Goru i počnu da rade na projektu na Zavali“, niti je pokušalo da sazna ko je i pod kojim uslovima Miraksu garantovao da mogu bez posljedica kršiti urbanističke propise.

Pored tužilaštva, o slučaju Zavala više ne pričaju ni visoki državni funkcioneri koji su se u momentu otkrivanja afere utrkivali pozivima na pravnu državu, poštovanje zakona i propisa. Predsjednik države Filip Vujanović, parlamenta Ranko Krivokapić, potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, te ministar turizma Predrag Nenezić, tada su očekivali istragu i pozivali na vladavinu prava, iskazivali povjerenje u pravnu državu i nadležne organe. Danas niko od njih više ne pominje Zavalu, niti poziva na rješavanje ovog slučaja.

Sa druge strane, za dvije godine koliko traje istraga, ključni akteri su bili ne samo u poziciji da značajno utiču na svjedoke i dokaze, već su u najvećoj mjeri dodatno učvrstili svoje pozicije koje su imali u momentu otkrivanja afere. Kompanija Mirax je nakon otkrivanja afere, u nastojanju da popravi imidž, postala sponzor gotovo svih dešavanja u budvanskoj opštini, ali i novi partner lokalne uprave na projektu Akva parka u Budvi.

Dragan Marović je i dalje na istoj funkciji i odlučuje o investicijama u opštini, dok je Svetozar Marović imenovan za potpredsjednika Vlade, čime je stekao imunitet od krivičnog gonjenja.

MANS ovim putem još jednom poziva Vrhovnu državnu tužiteljku, Ranku Čarapić, da objasni zašto slučaj Zavala, ni nakon dvije godine, još uvijek nije procesuiran i upozorava da svako dalje prolongiranje otvara prostor za sumnju da tužilaštvo ipak nema snage da se odupre pritiscima da se ovaj slučaj zataška i ne dovede do kraja.

Dejan Milovac
Direktor programa za održivi razvoj

Komentari su isključeni.