Index percepcije korupcije (CPI) za 2023: Minimalni napredak, nefunkcionalno pravosuđe i dalje je ključni izazov

0

Podaci iz izvještaja Transparency Internationala o Indeksu percepcije korupcije (CPI) za prethodnu godinu pokazuju da je Crna Gora za jedan poen poboljšala svoj položaj u odnosu na 2022. godinu.

Ovogodišnji rang Crne Gore predstavlja minimalni napredak u odnosu na prethodnu godinu i ne izlazi značajno iz okvira onoga što je bio index percepcije korupcije prije smjene dugogodišnje vlasti DPS-a i njenog predsjednika Mila Đukanovića.

To potvrđuje da sistem zarobljene države ima dalekosežne i dugotrajne posljedice, ali i da među nosicima vlasti nakon DPS-a još uvijek ne postoji dovoljan politički momentum za isporučivanje značajnih i održivih rezultata u borbu protiv korupcije.

Percepcija korupcije je donekle uslovljena i značajnim očekivanjima građana da će nove vlasti napraviti otklon od korupcionaških praksi i otpočeti mukotrpan process oslobađanja ključnih institucija od uticaja, kako organizovanog kriminala, tako i političkih partija.

Izvještaj Transparency International-a posebno podvlači izazove koji stoje pred pravosuđem i u tom smislu je na liniji i sa posljednjim izvještajem Evropske komisije o napretku Crne Gore u EU integracijama, gdje se takođe problematizuje efikasnost pravosuđe, naročito u slučajevima visoke korupcije.

Izbor novog VDT-a nakon višegodišnjeg vd-stanja percipirano je kao dobar osnov za početak reforme tužilaštva, a u narednom periodu ćemo vidjeti do koje mjere na toj adresi stanuje politička volja i hrabrost da se otvore upravo oni slučajevi zbog kojih Crna Gora i dalje ima ograničeni napredak u borbi protiv korupcije.

Ti slučajevi bez izuzetka uključuju upravo one predmete političke korupcije, pranja novca, nezakonitog bogaćenja koji Crnu Goru i dalje drže na mapi zemalja sa nedovoljno razvijenom vladavinom prava koje svojim građanima ne mogu da garantuju pravdu.

MANS

Komentari su isključeni.