Inicijativa predata Ustavnom sudu

1

Poštovani,

Obavještavam vas da sam, kako je i najavljeno, Ustavnom sudu Crne Gore danas predao inicijativu za ocjenu ustavnosti zakona kojim se uvodi taksa na SIM kartice, tarifna brojila i kablovski priključak.

Očekujem da Ustavni sud u hitnom postupku razmotri inicijativu i da počne obavljati svoju funkciju zaštite ustavnosti i garanta zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda. Ovim zakonom uvedena je jedna vrsta reketa građanima, jer su mobilni operateri, snadbjevač električnom energijom i kablovski distributeri neustavno ovlašćeni da obračunavaju i obustavljaju taksu, odnosno da ostvaruju javne prihode.

Ustavni sud bi morao znati da izvršna i zakonodavna vlast krše Ustav kada tim pravnim licima daju ovlašćenja Poreske uprave i drugih organa uprave, pa je dužan da hitno zaustavi radnje kojima se državni aparat stavlja u zaštitu ličnih interesa i kojima se, pod izgovorom finansiranja države javnim dažbinama, suštinski plaća korupcija.

Ustavni sud bi morao znati i to da je suprotno Ustavu propisivanje dažbina na ”pristup” nekim uslugama, jer se taksa može propisati samo na korišćenje usluge. Zato je neophodno zaustaviti sprovođenje ovog reketa prije nego što zaštitnici korupcije ne propišu obavezu plaćanja takse na ”pristup” nekim proizvodima i ovlaste vlasnike tih prodavnica da građanima uzmu po euro na ulazu u prodavnicu na ime takse na ”pristup” artiklima koji se prodaju.

Takođe, Ustavni sud bi morao znati da je suprotno Ustavu davanje ovlašćenja ovim pravnim licima da rješavaju o pravima i interesima građana i da na njihovu štetu obustavljaju i naplaćuju dažbine, a da građanima ne dozvoljavaju da uopšte učestvuju u takvom postupku.

Zato bi Ustavni sud Crne Gore, ako stvarno želi da najzad bude organ koji štiti ustavnost, morao postupiti po inicijativi i prvo izdati naredbu o obustavi izvršenja pojedinačnih radnji koje bi se preduzele na osnovu ovog zakona, a zatim i utvrditi da je takav zakon suprotan Ustavu.

Veselin Radulović
advokat – član Građanskog fronta

1 Comment

  1. nemam sta reci. posto su mi u subotu u mte-lu ukrali 3e, a dobio sam obavestenje da imam 1000 m,inuta u mrezi to se nije desilo. danas bio u njihovo predstavnistvo i tamosnja sefica mi je rekla da me razume ali ne moze reagovati te me uputila da sutre podnesem pismeni zahtev koji ce se razmotriti to. posto smatram da ni nakon 15 dana ce se vaditi na odluku mafijaske vlade crne gore bicu prinudjen da silom vratim moja VELIKA MAKAR MENI 3e, ito tako sto cu lepo da im sve izlomim i napravim stetu od 20000e pa nek me onda tuze, a sami krse ugovor. mozda cu napraviti gresku jer sve institucije u Cg -sudovi-policija itd su ustvari jedna obicna horda lopova Koje ja nisam glasao, pa ce pokusati da me rebnu zatvorom il nesto slicno al bolje i to nego da pljujem na sebe i dopustim tim parazitima da me kradu.