Inicijativa Skupštinskom Odboru za antikorupciju za održavanje kontrolnog saslušanja

0

MANS je danas podnio Inicijativu skupštinskom Odboru za antikorupciju za održavanje kontrolnog saslušanja v.d. Vrhovnog državnog tužioca Veselina Vučkovića i Direktora Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, Slavka Stojanovića, zbog nedostatka rezultata u procesuiranju krivične prijave koju su radnici 29 privatizovanih preduzeća zajedno sa MANS-om podnijeli u julu 2012. godine. Krivičnu prijavu je potpisalo preko 600 radnika i njihovih sugrađana i uz nju su dostavljena tri paketa dokumentacije koja ukazuje na korupciju, ali dvije godine kasnije, osim u slučaju jednog preduzeća, još uvijek nema odgovora o preduzetim radnjama nadležnih.

Krivična prijava obuhvata slučajeve koji se odnose na sledeća preduzeća: Imako, Mladost, Špiro Dacić i Lenka iz Bijelog Polja, Polimka Berane, Termovent Andrijevica, Šuplja stijena, Optel, Građevinar, Velimir Jakić i Ugostiteljstvo 70 iz Pljevalja, Gornji Ibar, Ibarmond, Kristal, Dekor, Famod, Šumarsko preduzeće i Rotex (Titex) iz Rožaja, Ski Centra Bjelasica Kolašin, Impregnacija drveta Kolašin, Ski centar Durmitor Žabljak, Vukman Kruščić Mojkovac, Obod, Trgopromet i Košuta sa Cetinja, Mljekara Podgorica, Riviera Kotor, Novi prvoborac Herceg-Novi i Livnica Nikšić.

Prijavu smo podnijeli protiv stečajnih upravnika i stečajnih sudija u Privrednom sudu Bijelo Polje i Podgorica, odgovornih lica koja su vršila procjenu imovine u stečajnim postupcima nad preduzećima, odgovornih lica u kompanijama koje su privatizovane bez prethodno raspisanog tendera i/ili po cijeni znatno nižoj od stvarne vrijednosti kompanija u preduzećima i odgovornih lica u državnom tužilaštvu koja su bila zadužena za rad po prethodnim krivičnim prijavama, zbog osnovane sumnje da su na organizovan način izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Dokumentacija dostavljena tužilaštvu, između ostalog, ukazuje na osnovanu sumnju da je u nekim slučajevima stečajni postupak pokrenut nezakonito, da nijesu postojali zakonski razlozi za uvođenje stečaja jer se radilo o zavisnom društvu ili da se postupak pokretao na osnovu lažnih podataka o dugovanjima. Neka preduzeća su nezakonito privatizovana jer nije raspisivan tender, dok su u nekim tenderskim postupcima kompanije prodate za iznos koji je znatno ispod stvarne vrijednosti. Pri tome smo ukazali da postoji osnovana sumnja da su odgovorna lica u kompanijama koje su prodavane preko tendera, po unaprijed dogovorenom planu, raspisivali tender više puta kako bi umanjivali vrijednost imovine do iznosa koji je prethodno dogovoren i na taj način se omogućavalo drugima da dođu do imovine velike vrijednosti za neadekvatne iznose.

Kako je Pravilnikom o unutrašnjem poslovanju državnog tužilaštva propisano da je tužilaštvo dužno da po predmetu koji mu je dodijeljen donese odluku u roku od šest mjeseci u složenim predmetima, MANS je 2013. godine podnio urgenciju Vrhovnom državnom tužilaštvu, kojom smo tražili povratne informacije o postupanju tužilaštva po podnijetoj krivičnoj prijavi. Na urgenciju nismo dobili odgovor i stoga smo podnijeli i pritužbu Vrhovnom državnom tužilaštvu na rad tužioca kome je predmet dodijeljen. Međutim, i nakon ove pritužbe nismo dobili odgovor o postupanju tužilaštva po podnijetoj krivičnoj prijavi. Tek prije par mjeseci, Osnovno državno tužilaštvo Pljevlja nas je obavijestilo da odbacuje krivičnu prijavu koja se odnosi na kompaniju Šuplja stijena, dok za preostalih 28 kompanija radnici i MANS još uvijek nisu dobili odgovor o eventualnim postupanjima.

Imajući u vidu ovakvo ponašanje tužilaštva, radnici privatizovanih preduzeća i MANS traže od Odbora za antikorupciju da sazove sjednicu na kojoj će se održati kontrolno saslušanje v.d. Vrhovnog državnog tužioca Veselina Vučkovića i Direktora Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, Slavka Stojanovića kako bi informisali radnike i širu javnost o preduzetim radnjama radi provjere navoda iz ove krivične prijave. Takođe, očekujemo da na sjednici Odbor donese odgovarajuće zaključke i obaveže tužilaštvo da hitno postupi po podnešenoj krivičnoj prijavi.

Zorica Ćeranić
Koordinator monitoring programa

Komentari su isključeni.