Institucionalna prednost DPS-a i zloupotreba državnih fondova u kampanji za lokalne izbore

0

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS predstavila je na konferenciji za medije više primjera zloupotreba državnih fondova u izbornoj kampanji za lokalne izbore 2018, kao i identifikovane pokazatelje institucionalne prednosti kandidata vladajućih struktura.

„Zloupotrebe državnih fondova uoči predstojećih lokalnih izbora pokazuju da su i u ovom izbornom periodu ustaljeni mehanizmi za osvajanje vlasti, kao i poluge za ostvarivanje političkog uticaja na terenu zapošljavenje, razvoj lokalne infrastrukture i isplata socijale“, kazala je Ines Mrdović, koordinatorka Istraživačkog centra MANS-a. Istraživači MANS-a utvrdili su da je za zapošljavanje u izbornoj 2018. godini do sada potrošeno četiri puta više novca (3 565 000 eura) nego u cijeloj 2017 (960 000 eura).

„ZZZCG je ove godine požurio sa objavom poziva za različite programe zapošljavanja već u januaru, dok je prethodnih godina pozive raspisivao tek od marta“, istakla je Mrdović i objasnila da je samo za program Javni rad ove godine opredijeljeno 1 100 000 eura, gotovo dvostruko više u odnosu na godinu ranije. Riječ je o programu kojim se obezbjeđuju kratkoročna zaposlenja teže zaposlivim licima. Duplo više je ove godine opredijeljeno i za program samozapošljavanja (135 000 eura), a za zapošljavanje osoba sa invaliditetom opredijeljeno je 1 500 000 eura. Ovaj program prošle godine do maja nije ni pokrenut. Za program osposobljavanja su takođe gotovo duplirana sredstva u 2018. godini (530 000 eura). Pokrenut je i novi projekat „Osnaži me“ vrijednosti 300 000 eura, kojim se omogućava zapošljavanje žena sa troje i više djece, koje se smatraju posebno socijalno ugroženom kategorijom stanovništva.

Program Vodoprivreda Ministarstva poljoprivrede odnosi se na izgradnju vodovoda u ruralnim područjima i predstavlja još jedan mehanizam vladajuće partije za ostvarivanje političke prednosti. Za izgradnju lokalnih vodovoda u prva četiri mjeseca 2018. Ministarstvo je potrošilo skoro ¾ godišnjeg budžeta. Pola miliona eura dato je za opštine u kojima se održavaju izbori. To čini skoro polovinu ukupnog godišnjeg budžeta.

Kada je u pitanju Glavni grad Podgorica, u prva četiri mjeseca ove godine za socijalu je  isplaćeno 60% godišnjeg budžeta. Kako objašnjava Mrdović, time je prekoračena dozvoljena potošnja od 22 000 eura na mjesečnom nivou. Tako je za četiri mjeseca potrošeno 140 000 eura, dok je za preostalih osam ostalo 100 000 eura. MANS ističe da je pored ovog iznosa, a po odluci gradonačelnika Stijepovića, iz budžetske rezerve za isplatu socijale opredijeljeno dodatnih 46 000 eura, iako je riječ o novcu koji je prema slovu Zakona namijenjen samo za vanredne okolnosti. Na taj način je socijanu pomoć u Podgorici dobilo ukupno 1760 građana u iznosu između 60 i 150 eura. MANS upozorava da približavanjem izbornom periodu ograničenja u potrošnji i Zakoni prestaju da se poštuju, a za to niko ne odgovara.

Prema zaključcima OEBS-a koji se odnose na ovogodišnje predsjedničke izbore „kandidat predložen od strane vladajuće stranke imao je institucionalnu prednost“, koja prema primjerima na koje ukazuje MANS, ne izostaje ni u izbornoj kampanji DPS-a za lokalne izbore. „O srastanju partije i države u Crnoj Gori svjedoče brojni primjeri u ovoj kampanji, među kojima se može izdvojiti posjeta nosilaca liste DPS-a Vatrogasnom domu, zatim obilazak radova na izgradnji Gradskog pozorišta, obilazak Sportskog centra Morača i prisustvo na događaju povodom osnivanja plivačkog i vaterpolo kluba „Budućnost““, ukazao je Danilo Kalezić, koordinator Parlamentarnog programa MANS-a. On je istakao da je u ovoj kampanji prvi put organizovan i koncert ispred Skupštine Crne Gore, čiji je zvanični povod obilježavanje Dana Evrope.

Najzad, dio sredstava svih građana u toku kampanje iskorišćen je za potrebe sprovođenja anketnog istraživanja u kojem je između ostalog ispitivana politička orijentacija građana, kao i zakup bilborda putem kojih su promovisani rezultati rada lokalne samouprave. Poseban vid istrumentalizacije institucija evidentiran je u spotovima koji predstavljaju višestruku zloupotrebu, kako budžetskih sredstava, tako i rada samih istitucija u partijske svrhe.

Primjeri spotova:

Snimak press konferencije:

Prezentacija sa konferencije za medije postupna je OVDJE

Komentari su isključeni.