Istrage o imovini “SKY policajaca” za sada bez rezultata

0

Izvor: Portal RTCG

Direktor istraživačkog centra MANS-a, Dejan Milovac, komentarisao je za portal RTCG nedostatak rezultata u istragama o imovini policijskih funkcionera, naročito onih koji se pominju u prepiskama iz SKY komunikacije.

Kako je za naš portal kazao direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac, zasad nažalost ne vidimo rezultate istraga koje su gromoglasno najavljivane u prethodnom periodu, a koje se odnose na ispitivanje porijekla imovine i životnog stila pojedinih funkcionera crnogorske policije za koji postoji sumnja da se nije mogao finansirati iz njihovih zvanično prijavljenih prihoda.

“Da povoda za takve istrage ne nedostaje, pokazuju i transkripti SKY aplikacije koji otkrivaju zaista bliske veze između visokih funkcionera crnogorske javne i tajne policije i struktura organizovanog kriminala. Dio tih policijskih funkcionera je već procesuiran i vjerovatno će uslijediti i finansijska istraga, ali ono što i dalje nemamo na djelu jeste proaktivno djelovanje, prije svega MUP-a i Uprave policije na takozvanom “provjetravanju” svojih redova. Vidjeli smo da tokom mandata prethodnog ministra, Filipa Adžića, gotovo da nije postojao takozvani interni vetting ili makar osnovna provjera kadrova koji su promovisani i protežirani na visoke pozicije u policijskoj organizaciji, da bi već narednog dana bili dovođeni u vezu sa kriminalnim klanovima”, istakao je Milovac.

Ideja da se formira takozvana Antikorupcijska jedinica koja bi se bavila životnim stilom policajaca, rođena je još za vrijeme vlade Zdravka Krivokapića, navodi naš sagovornik.

“Ali je operacionalizovana tek nakon što je kabinet preuzeo bivši premijer Dritan Abazović. Ipak, za sada još nemamo informaciju o tome dokle su stigle istrage koje vodi ova jedinica, pa čak ni za one slučajeve koji su već poznati javnosti poput Petra Lazovića i Ljuba Milovića. MANS je još prije pojave informacija iz SKY aplikacije ukazivao na neobjašnjivu imovinu visokih policijskih funkcionera, uključujući Veselina Veljovića, Zorana Lazovića i najnovije istraživanje koje smo objavili a koje se odnosilo na bivšeg direktora policije, Božidara Vuksanovića“, rekao je Milovac.

Naglasio je posebno ulogu Agencije za sprečavanje korupcije. 

“Ono što je posebno problematično je i činjenica da je izostala reakcija i Agencije za sprečavanje korupcije koja u svom mandatu ima provjeru životnog stila javnih funkcionera, uključujući i policijske inspektore. Mi od osnivanja ASK-a nismo imali niti jedan slučaj u kome je otkriveno da policijski funkcioneri imaju imovinu koju ne mogu objasniti zvaničnim prihodima. Samo agencija ne vidi da takvi policijaci voze automobile vrijedne nekoliko njihovih godišnjih plata i posjedju nekretnine vrijedne stotine hiljada eura. Sve su to takozvane “crvene zastavice” koje je prva trebala da registruje ASK i alarmira druge nadležne organe o mogućem koruptivnom ponašanju koje za rezultat ima imovinu koja je nesrazmjerna zvaničnim prihodima”, kaže Milovac.

Mišljenja je da bez detaljne provjere imovine policijskih funkcionera, naročito onih koji se nalaze na pozicijama koje su posebno osjetljive na korupciju i uticaj kriminalnih grupa, ne možemo govoriti o sistemu za koji možemo vjerovati da ima dovoljno profesionalnog integriteta da crnogorsko društvo zaštiti od organizovanog kriminala.

“Zasad ohrabruju najave nove administracije da će upravo to biti jedan od prioriteta u narednom periodu, ali će za ispunjavanje očekivanja domaće javnosti i agende evropskih integracija biti potrebno mnogo više konkretnih akcija i održivih rezultata”, naglasio je Milovac.

Komentari su isključeni.