Izbor Lazovića je dobra vijest za kriminalne strukture u Crnoj Gori

0

Zoran Lazović na svadbi Safeta Kalića

Nakon što je u svom posljednjem Izvještaju o napretku Crne Gore u EU intergracijama Evropska komisija ponovila veoma oštre ocjene po pitanju nedostajućih rezultata u borbi protiv organiozovanog kriminala i posebno problematizovala infiltraciju kriminalnih struktura u politički, pravni i ekonomski sistem, Vlada je odlučila da na čelo Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala postavi Zorana Lazovića, penzionisanog službenika crnogorske tajne policije.

Ovakva odluka Vlade Crne Gore može biti dobra vijest samo za pripadnike crnogorskih kriminalnih grupa ali i onih koje operišu u regionu, imajući u vidu nikada istraženu pozadinu odnosa koju je Zoran Lazović kao agent crnogorske Agencije za nacionalnu bezbijednost (ANB) održavao sa njima.

Podsjećamo da Duško Marković, tadašnji direktor ANB nikad nije odgovorio na pitanje šta je Zoran Lazović tražio na svadbi Safeta Kalića, međunarodnog švercera narkoticima, na kojoj su mu društvo pravili nekadašnji šef „surčinskog klana“ Ljubiša Buha Čume, predstavnici „zemuskog klana“ i Darko Šarić kome se sudi za šverc kokaina iz Južne Amerike.

Zvaničan zahthjev MANS-a u kome smo tražili podatke o „zadatku“ koji je Lazović imao na tom događaju je odbijen od strane Duška Markovića uz obrazloženje da se radi o pitanju od nacionalne bezbjednosti, te da takva informacija ne može biti saopšten javnosti.

Do danas nije poznato koliko je Lazovićeva „akcija“ na Kalićevoj svadbi doprinjela borbi protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori, ali ono što je jako zabrinjavajuće jeste da odluka o imenovanju Lazovića dolazi nakon izvještaja EK u kome ona kao nikada ranije podcrtava loše rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i apostrofira problem infiltracije kriminalnih struktura i njihovih interesa u sisteme vlasti u Crnoj Gori.

Nema sumnje da Zoran Lazović predstavlja najgore moguće rješenje kada je u pitanju Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala, prije svega zbog svoje prošlosti i brojnih otvorenih pitanja o njegovom više nego prisnom odnosu sa kriminalnim strukturama.

Zato je jasno da ovim potezom Vlada pokazuje i domaćoj javnosti i međunarodnoj zajednici da nema elementarne političke volje za iskrenu borbu sa organizovanim kriminalom.

Gotovo je nemoguće drugačije tumačiti odluku Vlade da na čelo tako važnog sektora postavi kadar koji po svemu predstavlja otpadak nekog ranijeg bezbjedonosnog sistema Crne Gore kojeg i dalje opterećuju nedovoljno istražene optužbe za učešće u švercu cigareta i oružja tokom devedesetih godina.

Imenovanje Lazovića nema drugi cilj do slanja veoma janse poruke da aktuelni režim nema namjeru da napravi otklom od dosadašnjeg koketiranja sa organizovanim kriminalom na svim nivoima vlasti. Takva poruka je veoma opasna ne samo za dalje EU integracije, već prije svega za bezbjednost svih građana Crne Gore.

Vanja Ćalović Marković
Izvršna direktorica 
MANS

Komentari su isključeni.