Izborna komisija Glavnog grada nastavlja sa kršenjem zakona

0

Veselin Radulovic - advokatVIzborna komisija Glavnog grada Podgorica nastavila je sa brutalnim kršenjem zakona i na drugoj sjednici na kojoj je trebalo da razmatra prigovore zbog povreda biračkih prava na izborima koji su održani u nedjelju. Nakon što su na prvoj sjednici sa dvije odluke odbili oko hiljadu i po prigovora, izborna komisija je na sjednici koja je sinoć trajala punih 45 minuta odbila još preko 900 prigovora na sličan način.

Za razliku od odluka sa prve sjednice kada su odbijeni prvo prigovori “podnešeni do 18 časova”, a zatim i prigovori “podnešeni do 22 časa”, izborna komisija je sada promijenila način rada. Tako su na sinoćnoj sjednici donijeli odluku kojom se “odbijaju svi prigovori podnešeni od strane Miodraga Lekića” i odluku kojom se “odbijaju svi prigovori podnešeni za određena biračka mjesta”.

Tako je izborna komisija pokušala da ispravi pravne gluposti sa prve sjednice kada su prigovore grupno odbijali zavisno od vremena do kog su podnešeni, ali su sada donijeli nove odluke, takođe nezabilježene u pravnoj praksi kada neki organ odlučuje o bilo kom pravnom sredstvu. Odbijanjem prigovora zato što su podnešeni od određenog lica ili zato što se odnose za određena biračka mjesta, potvrđuje se da izborna komisija svjesno donosi političke i potpuno nezakonite odluke.

Ponovo je većina u izbornoj komisiji Glavnog grada demonstrirala silu i svjesno zgazila Ustav i pravni poredak Crne Gore. Štaviše, ovakav način rada i ovakve odluke komisije ponižavaju Ustav i pravni poredak ove države, ali i zdravi razum svih građana, jer samo neko retardiran može povjerovati da se o 900 prigovora može donijeti zakonita odluka za 45 minuta.

Sinoćna sjednica je dodatno potvrdila i da su neistiniti navodi predsjednika komisije da su svi prigovori razmatrani pojedinačno i da su odbijeni jednoglasno. Svakome ko ima minimum razuma i ko je ikada bilo šta pročitao, jasno je da za 45 minuta koliko je trajala sjednica, komisija nije mogla ni pročitati preko 900 prigovora i još preko 900 zapisnika sa biračkih mjesta na koja su se prigovori odnosili. Takođe, prigovori nijesu odbijeni jednoglasno kako je juče tvrdio Raičević, već većinom onih za koje je Raičević na prethodnoj sjednici potvrdio da tokom izbornog dana vode evidenciju birača koji glasaju.

Zato će i o ovim odlukama izborne komisije Glavnog grada Podgorica morati da se izjasni Državna izborna komisija, od koje očekujemo da pokaže bar malo ozbiljnosti u radu i da razmotri prigovore više i detaljnije od toga do kog vremena su podnešeni ili ko ih je podnio. Državna izborna komisija je obavezna da potpuno i pravilno utvrdi činjenično stanje, odnosno da utvrdi da li su se desile povrede biračkih prava na koje se ukazuje svakim prigovorom.

Takođe, Državna izborna komisija će morati da utvrdi da li je moguće za 45 minuta odlučiti o 900 prigovora, odnosno da li se za jedan minut može riješiti više od 20 prigovora ili jedan prigovor za manje od tri sekunde, koliko su prosječno imali vremena. Državna izborna komisija će morati da utvrdi kako se za manje od tri sekunde može pročitati jedan prigovor, zapisnik sa mjesta na koji se odnosi i zatim sve to razmotriti i donijeti odluka, obzirom da predsjednik izborne komisije Glavnog grada tvrdi da je svaki prigovor razmotren pojedinačno.

MANS će pratiti rad Državne izborne komisije kada bude odlučivala o prigovorima na odluke izborne komisije Glavnog grada i spreman je da Državnoj izbornoj komisiji pruži svu potrebnu pomoć kako bi se pravilno utvrdilo činjenično stanje na biračkim mjestima na kojima su naši posmatrači bili izloženi pritiscima, maltretiranju i čak fizičkim nasrtajima od strane onih koji su sada za manje od tri sekunde glasali za odluku da je sve bilo zakonito.

Punomoćnik NVO MANS:
Veselin Radulović, advokat

Komentari su isključeni.