Izgrađivanje povjerenja u izborni proces u Crnoj Gori

0

Politička korupcija je ozbiljan problem u Crnoj Gori, koji utiče na povjerenje javnosti u pravičnost izbornog procesa i javnih institucija. Mnogo primjera političke korupcije je otkriveno tokom posljednjih godinu dana, ali do značajnog pomaka je došlo kada su objavljeni snimci sa sastanaka vladajuće političke partije, na kojim njeni najviši funkcioneri razmatraju izborne strategije zasnovane na korišćenju državnih resursa u partijske svrhe.

Nakon predsjedničkih izbora došlo je do političke krize, a opozicija je optužila vladajuću partiju za izbornu prevaru. Istovremeno, iz međunarodne misije za praćenje izbora saopšteno je da su izbori sprovedeni profesionalno i efikasno, međutim izražena je zabrinutost zbog mogućih zloupotreba državnih resursa u izborne svrhe. Evropska unija je snažno insistirala na sprovođenju odgovarajućih istraga i unaprijeđenju postojećeg pravnog okvira. Konkretnih rezultata još uvijek nema.

Ovaj dokument se bavi analizom ključnih problematičnih oblasti i opisom različitih vrsta prijavljenih zloupotreba, pokušavajući da razumije moguće mehanizme za nezakonito finansiranje izborne kampanje, prije svega kroz zapošljavanje u javnom sektoru i raznovrsne jednokratne novčane uplate iz državnog budžeta. U dokumentu su opisane i potencijalne nepravilnosti u biračkim spiskovima koje bi mogle uticati na izborni rezultat, i prezentovani nedostaci pravnog okvira kojim se uređuje finansiranje političkih partija i birački spiskovi. Dokument sadrži analizu političke, tužilačke i administrativne istrage i procesa izrade novih zakonskih propisa. Na osnovu svih informacija i analiza zakona u drugim državama,

U posljednjem dijelu ovog policy paper-a MANS daje konkretne preporuke za unaprijeđenje u ovoj oblasti.

Kompletan dokument preuzmite OVDJE

Komentari su isključeni.