Izmjenom planova do extra profita

1

MANS je danas predstavio studiju slučaja koja donosi nove informacije o poslovima barskog gradonačelnika, Žarka Pavićevića.  Podaci do kojih je došao MANS ukazuju na sumnju da je barski gradonačelnik Žarko Pavićević zloupotrijebio službeni položaj tako što je iniciranjem izmjena planske dokumentacije, te drastičnim povećanjem spratnosti ucrtanih objekata, omogućio kompaniji Aca Đukanovića da značajno poveća vrijednost zemljišta koje je ranije kupljeno od Opštine Bar.

Iako ovo predstavlja možda najekstremniji primjer, slučaj Đukanovićevih parcela niji jedini koji se veže za kontravezne izmjene DUP-a „Topolica 1“. Pored toga što je legalizovao dva sprata na zgradi koju je gradio sa Miodragom Đurovićem u samom centru Bara, izmjene plana koje je Pavićević inicirao su koristile još nekim od barskih graditelja.

Tako je kompanija „Fadis“ zahvaljući Pavićeviću umjesto poslovnog objekta od dva sprata, sagradila stambeno poslovni od pet etaža. Po jedan sprat je dodat i na zgradama barskih kompanijama „Longrun invest“ i „Keka“ iz Bara. Čak tri dodatna sprata je Pavićević dodao i na zgradu koju još uvijek nije uspio da sagradi za Poštu Crne Gore.

Kompletnu studiju slučaja sa pratećom dokumentacijom možete pogledati ovdje.

Dejan Milovac
Direktor programa za urbanizam

1 Comment

  1. Bravo,odlicno odradjen posao.Temeljno i hrabro!Mi jos uvijek idemo prema cilju,polako ali sigurno i uz Vasu pomoc.Naime Dup Solila izmjene idopune 2006 na kp.111 ucrtan je objekat P+2 kao postojeci na parceli od 100 m2 .Naravno objekat nikada nije postojao i ne postoji ni jedan dokaz za njegovo postojanje.Istovremeno na susjednim parcelama nisu usli u Dup izgradjeni objekti sa gradjevinskom dozvolom.U samom navedenom Dup-u na k.p.111 u geodetskoj podlozi ne postoji objekat,,u nacrtu i prijedlogu plana objekat je spratnosti P,a u usvojenom planu P+2.Navedene ‘greske’samo su mali dio nepravilnosti u Dup-u.problem je sto na osnovu ovakvog Dup-a Opstina Herceg Novi bazira rijesenje o lokaciji i Utu kao i izdavanje gradjevinske dozvole .