Izvještaj o ekonomskoj (ne)isplativosti izgradnje drugog bloka TE Pljevlja

0

Energetski razvoj Crne Gore, koji proteklih godina proklamuje crnogorska Vlada, u domaćoj javnosti izaziva niz kritičkih tonova ne samo u pogledu transparentnostičitavog postupka, već naročito u vezi ekonomske održivosti projekata čija se izgradnja najavljuje.

Ovaj Izvještaj se odnosi na najavu gradnje Drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, projekta koji je Vlada pokrenula 2012. godine pod izgovorom da je novi blok potrebno graditi zbog postojanja deficita električne energijeu zemlji i radi daljeg ekonomskog razvoja Crne Gore.

Izvještaj pokazuje da Vlada nije potvrdila da postoji deficit električne energije u zemlji, niti je prikazala ekonomske koristi koje bi građani mogli da imaju od izgradnje novog „prljavog izvora“ energije. Stvarni troškovi investicije premašiće milijardu eura, ne računajući troškove zdravlja i zaštite životne sredine koje je Green Peace sredinom 2013. godine procijenio na 2,5 milijardi eura za 40 godina rada Drugog bloka. Sve to dovodi u pitanje finansijsku održivost projekta i izaziva sumnju da će biti uvod u dodjelu državne pomoći.

Komercijalne rezerve uglja iz planiranih ležišta nijesu dovoljne za rad Drugog bloka u projektovanom periodu rada od 40 godina, dok je istovremeno grubo narušena transparentnost čitavog procesa, jer javno nije objavljena fizibiliti studija o isplativosti izgradnje nove Termoelektrane.

Kompletnu analizu (ne)isplativosti izgradnje drugog bloka TE Pljevlja možete preuzeti OVDJE

Komentari su isključeni.